sobota 18. června 2016

Euphorbia decaryi var.spirosticha

Dva malé, madagaskarské pryšce už jsem v minulosti představil. Dnes přibude další,  který mám poměrně krátce, něco přes dva roky. Za tu dobu stačil pěkně vyrůst, i když zas ne moc. Rozvětvit se a dokonce i vykvést. Tak došlo na první focení.


Rostlinu mám z internetového obchodu pana Romana Štarhy (www.aloes.wz.cz) , kde je stále v nabídce, tedy kdyby někoho zaujala a chtěl si pořídit kousek madagaskarské exotiky domů.


Euphorbia decary se vyskytuje v několika varietách, spirosticha by měla být menší, mít kratší výhony a zvlněnější listy. Ty její malé, pevné tuhé listy se mi na ní líbí nejvíc.


V zimě jsou sytě zelené, jak na jaře svítí víc slunce, začnou se vybarvovat do hněda. Patrné je to hlavně na straně, kterou je nasměrována ke sklu jižně orientovaného okna. Slunce ji tedy nechybí. Myslím, že dostatek světla je pro její pěstování nejdůležitější podmínkou.


Dalším požadavkem, která tato podle mě celkem skromná rostlina má, je propustný substrát, ve kterém je trochu běžně prodávané země pro sukulenty, smíchané se zeminou pro palmy a trocha pemzy a písku.


Zálivka jednou týdně, víc bych asi ani nestíhal. V zimě opatrně, spíš  symbolicky. Ale zase tak, aby rostlina zbytečně nevysychala a neopadávali jí ty pěkné listy.


Na fotkách, na kterých je vyfocena i její strana, odvrácená od skla okna jsou vidět její větve a listy nejsou od slunce tak vybarvené.


Vzhledem k nedostatku místa už žádné madagaskarské euphorbie přibývat nebudou, každopádně se mohou stát celkem nenáročnou, pěknou, živou ozdobou oken našich bytů.






1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Pěkně tajuplná až strašidelná. Eva