sobota 25. června 2016

Bryophyllum (z Korfu)

Nadutě pocházejí většinou z Madagaskaru. Tedy zvláštní český název Naduť patří Bryophyllům. Ten název pochází z řečtiny a měl by znamenat rostoucí nebo rašící list.
To se možná vztahuje k časté viviparii těchto rostlin.

To že ta dnešní pochází z Korfu by tedy mohlo být matoucí. Je to vzpomínka ne jednu ze dvou dovolených na tomto krásném ostrově. Byly dva roky po sobě a to, zda jsem si pár těch miniaturních rostlinek jaké vidíte na po stranách listů přivezl při první, nebo druhé si už nepamatuji.

Za to si přesně pamatuji cestu, kterou se šlo do jedné malé vesnice, na jejíž malé návsi byl před jedním domem květináč s touto rostlinou. Asi to bylo tou atmosférou krásného slunného dne, ta kytka mě zaujala a tak ji po mé návštěvě tohoto místa pár těch drobných rostlinek na listu chybělo.

Doma nebylo místo a tak jsem je v práci lehce vtlačil do povrchu země nějakého kelímku. To jsem si vždy zpětně po návratu z takové dovolené říkal, proč jsem si převez tolik semen a  podobně, když to není kam zasadit…..Ty miniaturní rostlinky tady doma už kouzlo toho slunného dne na jihu postrádaly a zdálo se skoro zbytečné je sázet, ale když už se mnou urazily tu vzdálenost, proč jim tu šanci na život upírat.

Tak si tu od té doby bryophhyllum vegetovalo, spolu s dalšími čtyřmi druhy nadutí, které se v průběhu let  zabydlely. Dvě mé kolegyně našly zálibu v sázení těch miniaturních sazenic z listů rostliny do jiných, už obsazených květináčů. V případě dnes představené rostliny vidíte, že někdy zvítězí vetřelec nad původní rostlinou.    

Co ještě napsat k nadutím? Naprosto skromné a nenáročné rostliny, takové dá se snad napsat sukuletní plevele. Tedy díky viviparijní schopnosti tvořit na listech velké množství potomků. Návštěvy si ty malé rostliny docela rády vezmou, své kouzlo tyto rostliny také mají.

Na zeminu zcela nenáročné, asi by neměly rády trvalejší přelévání, spíš vydrží nějakou dobu při minimálním přísunu vody. Na světle a na slunci vypadají lépe, než ve stínu, listy mají víc vybarvené. Myslím, že jsou jedním z dobrých tipů pro někoho, kdo ještě nikdy žádnou rostlinu nepěstoval a chtěl by to zkusit. Ale i pro mnoho dalších, kteří si skromné, nenáročné a něčím zajímavé kytky oblíbili.

Žádné komentáře: