neděle 23. října 2016

Hoya linearis

Před týdnem poprvé úspěšně rozkvetla Hoja linearis. Snahu o kvetení měla už v loni v tu samou dobu. Rozkvétá na podzim, když se začínají krátit dny. Před tím rokem byla obsypaná možná třiceti květenstvími, která všechna před otevřením květů opadala. Zřejmě toho světla bylo až moc málo.


Letos je květenství zhruba polovina, za to se jedno po druhém otevírá. Slabě, ale docela příjemně voní po meduňce a citronu.


Hoju linearis jsem si koupil vloni na jaře. Koupil jsem si ji už jako hotovou kytku v květinářství. Kdybych si koupil její řízek, vyšel by mě pomalu stejně draho, nebo levně, jak se to vezme. Každopádně jsem se nemusel obávat, jak přežije dopravu a zda zakoření. I když jak jsem se sám později přesvědčil, zakořeňování z kousku stonku s několika páry listů je bezproblémové.


Nebyla to sice voskovka, kterou bych měl na prvních místech ve svém  pomyslném seznamu, ale když už se v tom nedalekém květinářství nabízela… Hoju linearis jako rostlinu někdy využívá trochu extravagantní francouzský botanik, vědec a umělecký designér Patrick Blanc
k výzdobě interiérů budov. Je známý hlavně svými venkovními vertikálními zahradami.


Ona tato voskovka je svým způsobem velmi originální a ve vhodných podmínkách na správných místech i atraktivní. Její výhony s mírně chlupatými listy téměř dokonale svisle visí. Mají příjemně zelenou barvu a i bez kvetení vytvářejí zajímavé závěsy.


Hoja linearis roste jako epifyt v Indii, na jihu Číny a v Nepálu. Roste v nadmořských výškách 1500 - 2000 m.n.m. Z čehož lze odvodit, že se nebude jednat o přehnaně choulostivou kytku.


To dokazuje i ta má. Je zavěšená na jednom z horním konců stojanu na tilandsie, takže přímého slunce si příliš neužije. Protože je v malém, závěsném květináči, dostává napít v menším množstvím dvakrát týdně, v zimě jedenkrát. Přesto celkem dobře přirůstá, do délky někdy až moc.


Jednotlivé listy jsou dlouhé tak do pěti centimetrů, výhony už dosahují dvou metrů, ale na jaře budou podstatně zkráceny. Květenství je stejně jako například u Hoji belly “jednorázové”. Tedy netvoří ty pro voskovky dost typické květní stopky, ze kterých květy opakovaně vykvétají. Velikost jednotlivých květenství je tak 3,5 - 4cm. Teď jsem na jednom napočítal 14 květů. Ty mají v nejširším místě tak 1cm.


Protože mi po dlouhé době potěšila novými písničkami z nového CD irská zpěvačka, skladatelka a hudebnice Lisa Hannigan, přikládám několik odkazů, možná potěší i někoho z vás.



Žádné komentáře: