sobota 14. ledna 2017

O tom, jak v zimě přežít až do jara

Včera obleva a náledí. Dnes zas padá sníh, ale teploty jsou kolem nuly, tak z toho chvíli bílého sněhu zbude na ulicích za chvíli mokrá břečka. Zima je sice ve chvílích, kdy je sníh a mrazivo líbivá, bílá a čistá. Když se ale podívám na mé kytky,  nevypadá to, že by tím byly nějak nadšené, a že by ta zima byla jejich oblíbeným obdobím. Možná za ta léta soužití s kytkami přebírám jejich kolektivní vědomí, nebo podvědomí. Zatím sice nezelenám a neobrůstám listy, ale tu zimu nepotřebuji ke štěstí a spokojenosti stejně jako ty mé rostliny za okny.



Ty venku v přírodě za ta staletí a tisíciletí přejala režim zimního spánku a odpočinku. Naši předci zřejmě opravdu pocházejí z Afriky, ten zimní spánek nám vlastní není. Jistě se najdou mnozí příznivci zimy a zimních sportů a jiných radovánek. Věřím, že na druhou stranu je nás takových více, kteří by zimu vyměnily za dvojnásobně dlouhé jaro, nebo třeba hezké babí léto.



I když vím, že je to pouze “časový optický klam”, nebo jak to nazvat, ten leden a někdy i nejkratší měsíc v roce, únor, se mně zdají nejdelšími měsíci v roce. To světlo a slunce myslím nechybí jen rostlinám, ale i velkému množství lidí žijících v našem zeměpisném pásmu.
Někdy díky té dlouhé zimě, krátkým dnům a dlouhým nocím dochází i ke zhoršení nálady a pocitu, že to jaro a po něm léto snad už nikdy nepřijde.



Deprese prý začíná být epidemií dnešní doby. Nemusí jít přímo o depresi, ale o horší náladu, nedostatek radosti optimismu. Dobré myšlenky by se měli sdílet a tak dnes nabídnu pár typů, které by mohly tu zimu a ne-nálady nějak přečkat.




V minulém roce jsem narazil na pro mě nový pojem Pozitivní psychologie. Nejprve jsem objevil stránky  paní PhDr. Michaely Peterkové. Na těch je ke stažení zdarma dost podnětných materiálů a článků. Potom jsem si přečetl pár knih od psycholožky a autorky. Pokračoval jsem knihami jednoho ze zakladatelů pozitivní psychologie Martina Seligmana. Moc mě také zaujala kniha anglické autorky Miriam Akhtar - Pozitivní psychologií proti depresi.



Před třemi roky jsem také náhodou narazil na YouTube na terapeuta Jana Zahradníka Havelku a jeho povídání o cestě z deprese, které už má dnes více jak dvěstětřicet pokračování. Zde je odkaz na začátek jeho videí : https://youtu.be/tIHXe1yR_MY



Tak to byly typy, když je ta nálada už opravdu hodně dole. Při mírném zhoršení pomohou nějaké oblíbené činnosti. Jedno úsloví praví, že se něco rozchodí. Chůze jako náš nejpřirozenější pohyb nikdy neškodí, čím více, tím lépe. Tu správnou denní dávku si člověk jistě najde sám.



Pokud je člověk extrovert, má jistě dost přátel a kamarádů, se kterými se vypovídá. Introverti to štěstí nemají, ale i tady jde kontakt a  obohacení moudrými myšlenkami druhých čerpat z knih, kde mne naposledy moc zaujala poslední kniha Václava Cílka Co se děje se světem, ale také z filmů i z hudby.



Hudbu lze zdarma poslouchat z hudební aplikace Spotify, která mě příjemně překvapila zásobou staré i nové hudby, také klasiky a velkého množství žánrů. I novinek, takže díky tomu před tím, než se rozhodnu koupit nějaké CD, několikrát si ho mohu pustit v této aplikaci abych si byl jist, že ho opravdu ke spokojenosti potřebuji.


Poslední typ, jak si případně zkrátit dlouhé zimní večery je sociální síť Pinterest. Svět vnímáme asi nejvíce očima. Tady si lze vybrat nějaké oblíbené téma a sbírat obrázky k němu. Vytvářet si nástěnky s těmito tématy. Jako příklad posílám odkazy  na dvě z mých nástěnek nazvaných “Kolibřík” a “Lotus


A raději už budu končit, protože jak se dříve říkalo, neraď, není ti šedesát, v Moskvě si nebyl, tak podle těchto kritérií bych radit opravdu neměl. Tak to berte jak chcete, třeba i trochu jako drzost ode mně. Ale je to pro případ, že by se z toho něco někomu přes tu zimu hodilo.

Tak ještě odkaz na nějakou pozitivně naladěnou písničku s hezkým videem :

Photos (c) Martin Hetto
 

Žádné komentáře: