sobota 7. ledna 2017

Tillandsia argentina

Dnes to bude o jedné malé tilandsii, pocházející z trsu, který u mě začal růst před deseti lety.
Nerostl moc rychle, ale jak se říká, co se vleče, neuteče. Nakonec byl z jedné rostliny docela pěkný trsík několika odnoží. Možná po sedmi, osmi letech se začal rozpadat.


Při mé nešikovnosti mně jedna z jeho rostlin ve chvíli, kdy jsem je sundaval z nejhořejší police na okně, abych je orosil, spadla a zlomila se. Ono tedy ten trs už nějak nebyl tak pěkný, jako dříve, v našem dřívějším cihlovém bytě, kde se tilandsiím dařilo lépe a měly i více světla.


Nejdříve mě napadlo tu zlomenou rostlinu vyhodit, zbylo jich tam ještě víc. Ale potom jsem její konec položil na trs aerantosu na okně v  mém pokoji. To bylo před dvěma roky.

Podle názvu dnešního článku je už jasné, o jakou tilandsii se jedná. Tilandsie argentina, jak už její jméno napovídá pochází z Argentiny, ale měla by růst i v Bolívii a jak jsem se dočetl na internetu, i v Belize. Roste především na skalách a podle knihy o tilandsiích i na stromech.


Za ty dva roky zlomená kytka stačila vyrůst. Na jejím konci vyrostl i kořen, který se vlastně ani neměl čeho chytit. Na tom trsu aerantosu je posazená dodnes. Od listopadu bylo jasné, že pokvete. Na začátku vánoc se ukázal první květ. Fotky, které vidíte jsou pořízené dva dny před koncem roku a jak jsem se díval dnes, právě ji rozkvetl nový, asi už poslední květ. Na tilandsii poměrně dlouhé kvetení.


Jaký závěr z toho dnešního “povídání” vyplývá? Můžeme se cítit zlomení, nebo si něco zlomit. Případně nám i někdo může zlomit srdce. Ale to se zahojí a můžeme se těšit na nový rozkvět v našem životě.


Dnes posílám odkazy na dvě hezké  písně s ještě hezčími klipy. Když se budete pozorně dívat, v tom druhém na krátký moment zahlédnete i medvídka koalu.


 

Žádné komentáře: