sobota 18. února 2017

Aloe juvenna

Aloe juvenna je podle mé zkušenosti jedno z nejvděčnějších aloí a sukulentních rostlin vůbec.
Malou rostlinu jsem si koupil před jedenácti lety a dnes na fotkách z tohoto týdne vidíte její potomky, tedy její odnože.

Ty původní byly už trochu přerostlé, odspoda zaschlé a při mytí oken v práci, kdy mně kolegyně ty největší “hrůzy” vyhazovala a upravovala, padly za oběť jejím estetickým nárokům na to, jak má kytka krášlící pracovní prostředí vypadat.

Aloe juvenna si z toho příliš nedělá a roste spokojeně dál. Kromě této představené rostliny, rostoucí stále v původním květináči o průměru devíti centimetrů jsem ještě pro výzdobu okna u schodiště zakoupil asi o rok později další roslinu, myslím že v OBI. Za nějakých pár desetikorun.  

To jsem zasadil do truhlíku, kde v dostatku, až přemíře prostoru začalo téměř bujet, růst až moc do délky a roztahovat se na úkor ostatních sukulentů z téhož truhlíku. Za to tam poprvé a   také naposledy vykvetlo, později bylo také dosti zredukováno.

Jak je vidět, při lepších podmínkách může trochu víc přirůstat, když je drženo v omezeném prostoru malého květináče, přizpůsobí se podmínkám.

Na Wikipedii jsem se dočetl, že toto sympatické aloe pochází z Keni, kde žije na skalách ve výšce 2300metrů nad mořem. Jeho naleziště je prý jen na jediném místě.

Podle Encyklopedie sukulentů je Aloe juvenna jedno z nejčastěji pěstovaných miniaturních aloí. Vzhledem k tomu jednomu nalezišti někde v horách v Keni, docela obdivuhodné.


Žádné komentáře: