neděle 5. března 2017

Tillandsia schatzlii - kvetení (doplnění k článku z 15.3.2014)

Bez pár dnů to budou tři roky, kdy jsem napsal článek o Tilandsii schatzlii. Celé ty tři roky ji trvalo, než vykvetla. První květ otevřela dnes, jeho fotky jsou z dnešního odpoledne.


První fotka k dnešnímu doplnění toho prvního článku je z pátého listopadu loňského roku. Ve středu růžice tilandsie začalo vyrůstat květenství. Bylo ještě malé, tak na fotce ještě není vidět.


Do dnešního dne květní klas vyrostl na délku devatenácti centimetrů. Jeho špička je mírně ohnutá, jak se opírá o sklo okna. Pomalu se s tím květenstvím na své místo už špatně vešla.


Tilandsii schatzlii mám už jedenáct let. Kupoval jsem ji jako “malý”, přesto už jistě několikaletý semenáč. Možná ji trvalo nějakých čtrnáct, snad i šestnáct let, než vykvetla.


Ono to její květenství nebude asi to nejatraktivnější, co na této jinak velmi hezké tilandsii je. Mně osobně se víc líbila jako nekvetoucí. To květenství je k její hezké, souměrné růžici až trochu moc protáhlé.


Vzhled samotného  trubkovitého květu  je asi pro tilandsie nejvíc typický. Květenství se vyvíjelo čtyři měsíce a nějaký ten týden k tomu. Taková průměrná rychlost, alespoň v bytových podmínkách.



Žádné komentáře: