sobota 15. března 2014

Tillandsia schatzlii

S Tilandsií schatzlii jsem se poprvé setkal před osmi lety na výstavě v Chotči a hned jsem si ji tam koupil. Byl to malý semenáček, tedy malý rozměry, tak dva, tři centimetry, ale starý byl jistě už nějaký rok. Typoval bych víc než tři, spíš tak pět.


Už tehdy to byla výrazně pohledná tilandsie. Patří mezi ty „stříbrné“, v tomto případě se dá říct téměř bílé. Listy jsou tuhé, sukulentní, velmi pohledně tvarované. I špičky listů působí trochu zaobleným dojmem.


Tilandsie schatzlli byla namontována na kousku korku, který byl podstatně větší, než rostlina samotná. Postupně se poměr vyrovnával, dnes už ve velikosti rostlina vede, korek obrostla několika kořeny, kterými se ho pevně drží. To, že neroste rychle, může být obzvláště v bytech výhoda. Dnes, kdy byla poprvé vyfocena dosahuje rozpětí listů sedmnáct centimetrů, na výšku dvanáct.


Tilandsie schatzlli pochází z Mexika, což napovídá tomu, co potřebuje. Dostatek světla a tepla, jistě by uvítala i čerstvý vzduch a letnění, což je v bytě trochu problém. Rosím ji třikrát týdně, intenzita je vyšší od jara do podzimu.

Další podrobnosti se mi o této tilandsii zjistit nepodařilo, internet je na informace o ní velmi skoupý. Nevím ani, podle čeho, nebo koho je pojmenována. Zjistil jsem jen jenom jednu velmi zajímavou věc. V amerických obchodech s tilandsiemi se prodává i ve formě red. Tedy podle fotek s moc pěkně načervenalým odstínem.
Možná ji jednou také pan Ing. Heřtus doveze a objeví se v nabídce. Zatím je v Sibřině nachystaná druhá letošní nabídka, opět velmi zajímavá a bohatá. Ti, kteří mají místo, mají z čeho vybírat.


Tentokrát je Tilandsie schatzlii představená bez květu, až pokvete svým podle mě poněkud moc dlouhýma tenkým klasem, který tak trochu narušuje její kompaktní růžici, bude opět vyfocena. Nemusí vůbec pospíchat, klidně si ještě nějaký rok počkám.


Dnes mám pro vás dvě ukázky jedné z mých nejoblíbenějších skupin, islandských Sigur Rós.


Žádné komentáře: