sobota 14. července 2018

Hoya flagellata

Květenství Hoji flagellaty bylo zajímavé už před úplným rozkvětem. Chtěl jsem ty poupata se špičatým “zobákem” vyfotit, ale byly stále příliš malé. Čekal jsem, až trochu povyrostou. Nevyrostly, jednoho dne byly otevřené. Jeden z poznatků o flagellatě, její květy jsou docela malé.



Co jsem se o ní za těch pár let, možná šest, sedm o ní dozvěděl? To nejdůležitější je vybrat pro ni správné místo. Nejdříve pár let byla na východním okně, před kterým je lodžie. V pokoji, kde se v zimě netopí, kde je v zimě u okna možná něco mezi 15 až 18 °C.



Nerostla dobře, málo přirůstala a asi tak před třemi roky začala usychat. Na poslední chvíli jsem stonek roztříhal a dal do vody. Tak její řízky prožily téměř rok, kdy narostly nové kořeny a posléze i nové listy. Po té docela dlouhé době jsem se donutil k tomu tuto zatím nepříliš dobře rostoucí voskovku znovu zasadit a dát ji ještě jednu šanci.



Tentokrát byla umístěna na kuchyňskou linku přímo naproti oknu. Celý rok tu má dostatek světla i tepla. Odvděčila se oproti dřívějšku bujnějším růstem. Po malých listech, které narostly v jejím hydroponickém období, konečně rostly pěkné, větší.



Před pár týdny jsem dokonce objevil i její první květenství, které vidíte na fotkách. Pro představu o velikosti květů, listy jsou obvykle kolem osmi centimetrů dlouhé a něco přes tři centimetry široké. Nejsou příliš trvanlivé. Vydržely pěkné tak   tři, čtyři dny. I přes to, jak jsou drobné, určitě patří mezi květy voskovek k těm nejhezčím.



Flagellata je blízce příbuzná s caudatou. Caudata má zajímavější a větší listy. U květů bych dal přednost  flagellatě.  Pro ty, kteří voskovkám propadnou, je seznámení s těmito rostlinami téměř nutností. Těm, kteří by mezi své rostliny chtěli zařadit také jednu, dvě, nebo několik málo voskovek, bych doporučoval výběr z jiných, vděčnějších a častěji kvetoucích. Takových je celkem dost.



Dnes jako obvykle přikládám odkazy na dvě písničky. I kdyby Vás nenadchnul hlas zpěváka, kvůli jejich filmovému zpracování stojí za shlédnutí.

https://youtu.be/MGslEcmVurg
https://youtu.be/AK75VFQQA40

   

Žádné komentáře: