pátek 6. července 2018

Sansevieria fischeri

Začátkem roku 2012 se mi poštěstilo objevit nabídku Květinářství Plantica. Za velmi přijatelné ceny nabízeli moc pěkné trpasličí sansevierie. Tři jsem si objednal. Tedy nejméně dvě z těch tří vyrostly natolik, že o malých kytkách se psát nedá. Na druhou stranu nelituji, že vyrostly. Zvlášť u té jedné, kterou je Sansevieria  fischeri.



Aby moc nepřirůstala, “trápil” jsem ji v malém květináči, v o málo větším, než ve kterém dorazila. Ale byl už vyboulený a jedna pěkná odnož se prorostla jeho dnem a spokojeně rostla v misce pod ním.



Nerad přesazuji. Protože přesazovat v bytě, v malé kuchyni, to je vždy ještě další uklízení po přesazování….Ale tato sansevierie patří k mým největším zeleným oblíbencům, tak to jinak nešlo.



Sansevierie fischeri, někdy také nazývaná zřejmě starším názvem singularis, pochází ze Somálska, Tanzánie a Keni. Internet na informace o ní, tak jako o většině sansevierií, je docela skoupý.


Tak naprosto laicky napíšu, že tato rostlina má v mládí trochu jiné a podstatně menší listy, než které ji rostou v pozdějších letech. Vypadají jako dvě naprosto odlišné rostliny, konečně máte srovnání s fotem mladé rostliny z roku 2013.


Ty “dospělé” listy jsou dlouhé více jak 30 cm, jejich průměr je kolem 2 cm a jsou téměř kulaté. Tedy doufám, že se mi rostlina za přesazení do většího květníku neodvděčí ještě většími listy.


Sansevieria fischeri  má, co vím, nejméně dvě až tři  formy. Listy první mají výraznější kresbu, je v ní více světlé. Druhá má listy tmavší, to je zřejmě ta, kterou vidíte na fotkách. A v thajské prodejně prodávají i fischeri variegated. Zatímco za tu “obyčejnou” chtějí 10$, za tu vybarvenější chtějí 75$.


Domníval jsem se, že sansevierie, které mám, mně bohatě stačí, tedy kromě jedné, naprosto miniaturní, jejíž fotku mně před pár lety poslala má známá, těmto rostlinám velmi nakloněná pěstitelka. Všechno je jinak, ale o tom až v některém dalším článku.     

https://youtu.be/tx17RvPMaQ8
https://youtu.be/iOPRCCyQlz8
https://youtu.be/2X16HWbr87A
https://youtu.be/KnOv8EYCOQk

Žádné komentáře: