středa 9. září 2020

Co je nového, nebo také život pod hladinou

V poslední době dost čtu, knihy si nechávám posílat z jednoho internetového obchodu. Protože s doručením měla pošta dost často nějaké problémy, které tedy byly spíše zaviněné tím obchodem, kterému se do vytištěného štítku s adresou nevešla adresa celá, začal jsem si balíky vyzvedávat v Zásilkovně. Vybral jsem si jednu, kterou mám blízko, v ZOOmarketu. Abych se mohl alespoň chvíli kochat rybičkami, morčaty, nebo okrasným ptactvem. 



Právě rýžovníky jsem byl nejvíce nadšený a vyprávěl jsem o nich Martinovi. O tom, že bych si je jednou také rád koupil. Na penzi. Nevím už z jakého důvodu, možná hlavně z toho časového, ale mnoho hezkých věcí jsem vždy odložil „na penzi“. 



Jedno sobotní ráno mně Martin povídá, že si jde také vyzvednout něco do té Zásilkovny, že koupíme klec a ty rýžovníky. Odpověděl jsem, že teď rozhodně ne, že ani náhodou. Martin odešel vyzvednout zásilku, já zalévám tilandsie. Říkám si, že nějak dlouho nejde. Potom za nějakou chvíli slyším, že odemyká, před sebou nese větší krabici. 



Tak jsem si pomyslel, že je to klec, no na tu krabice nebyla dost velká. A ono dvaceti litrové akvárium. To jsem chtěl také, ale až na tu penzi. Nakonec jsem měl také radost, i když zařizovat akvárium koncem prosince, to není právě ta nejvhodnější doba. 



Nebudu to moc prodlužovat. Bylo velmi lákavé vybírat vodní rostliny do akvária, tedy vzhledem k menším rozměrům jsme nevybrali šípatkovce, které bych si přál. Ale i mezi menšími rostlinami je pěkný výběr. Splnilo se mi dlouhotrvající přání, mít v akváriu modré krevety. A co by bylo akvárium bez ryb, vybrali jsme malé tetry ohnivé.



Do toho prvního akvária. Brzy přibylo další, desetilitrové, kde se usídlily v brakické vodě krevety havajské. Do třetice všeho přibylo další dvacetilitrové, ve kterém se zabydlely razborky skvrnoocasé spolu s dvěmi razborkami Brigittinými a nádherně zeleně svítivými razborkami kubotai.



Televizi už pár let nemáme, ale zvláště v prvních měsících bychom do těch akvárií vydrželi zírat hodiny. Ten svět ve vodě, i když v nevelkém prostoru má své kouzlo.



Jako malý kluk jsem si přál vidět živého nezmara. Nevím přesně, s čím se dostal do našeho prvního akvária, ale přání se mně po těch letech splnilo. Po prvotním nadšení a po velkém jejich přemnožení jsme se jich pokusily zbavit. Což se díky velkému ostříhání rostlin a dlouhodobé dietě pro ryby pouze sušeným krmivem podařilo.



Ještě jedna podstatná novina. Martin si jednou chtěl vyfotit ryby v akváriu. S jeho starým fotoaparátem už to moc nešlo. Tak přibyl fotoaparát nový a s ním i opětovný větší zájem o focení. Viz odkaz na jeho nové a také některé starší fotografie https://pixabay.com/users/martin_hetto-3003735/. Na těchto stránkách si můžete fotky jeho i ostatních fotografů zdarma stáhnout. Pokud se Vám nějaká fotka líbí, dejte prosím lajk, ať mají fotografové zpětnou vazbu.

foto (c) Martin Hetto


Žádné komentáře: