sobota 12. září 2020

Sansevieria cv. Cleopatra

V poslední době přemýšlím, kam dát alespoň některé ze svých nejoblíbenějších kytek, které mám v práci. Záměrně nenavštěvuji internetové stránky s nabídkou rostlin, které by se daly pěstovat doma a obchodům, ve kterých prodávají zajímavé rostliny se snažím vyhýbat. Svůj zájem o „nové“ rostliny pouze pomyslně realizuji prohlížením stránek několika zahradnictví, nabízejících stromy, keře a okrasné nebo užitkové rostliny pro zahradu. Kterou nemám, takže si mohu hrát s představou, co všechno bych si tam vysadil, kdybych měl. Nehrozí, že bych začal objednávat.

foto (c) Martin Hetto

Přesto jsem nedávno své předsevzetí porušil. Řekl jsem si, že se podívám, jaké se u nás v současné době nabízejí sansevierie. Sansevierie, které mám mně ke štěstí úplně stačí a že by některý z našich internetových obchodů nabízel nějakou ze tří až pěti sansevierií, kvůli kterým bych ztratil hlavu, to jsem vůbec nepředpokládal.

Stalo se. V jednom internetovém obchodě z Tábora, který má ve svém názvu slovo pokojovky na mě vykoukla fotografie sansevierie, kterou jsem považoval za jednu z těch naprosto nedostupných. Kterou jsem před třemi, čtyřmi lety obdivoval v nabídce thajského obchodu, kde byla jednou z nejdražších. V nabídce byla i na e-bay, jenže riskujte, v jakém stavu vám dojde po cestě z Thajska.

foto (c) Martin Hetto


Před více než dvěma roky jsem se ji sice pokusil získat v aukci na polském Allegru, ale neuspěl jsem. Pár měsíců na to jsem měl úplně jiné starosti, než shánění nových kytek a na Cleopatru jsem přestal myslet, jako na jednu z rostlin, bez kterých se budu muset obejít.

Na druhou stranu si myslím, že která kytka (člověk, událost, věc) nás má potkat nebo se k nám dostat, ta se dříve nebo později dostane. A tak, i když pořízení nové rostliny bylo vzhledem k velkému přemnožení mých zelených oblíbenců v našem bytě naprosto proti zdravému rozumu, už další den jsem majiteli obchodu volal, zda sansevieria na obrázku opravdu bude ten druh, který objednávám. 

foto (c) Martin Hetto

Objednal jsem si dvě, jednu jako záložní a podle mého pravidla, ať není poštovné dražší, než to, co si objednávám. Za dva dny rostliny dorazily, velmi dobře zabalené. Pěkně rostlé, optimálně veliké. Za cenu podstatně nižší než v zahraničí, kde se většinou nabízí v rozmezí 25 až 45 dolarů. Myslím, že mohu rovnou napsat cenu, tedy 250 Kč za kus. Zasazené byly v takovém tom kokosovém substrátu, nebo něčem, co se tomu hodně podobalo. Tak jsem je hned další den přesadil do zeminy namíchané ze tří druhů zemin pro kaktusy a sukulenty. No, já kytky rozmazluji.

Kromě zmíněného obchodu jsem narazil ještě na jeden pražský obchod, kde mají také velkou nabídku sansevierií. Tam už jsou ceny vyšší, navíc u těch „levnějších“ požadují objednávku tří kusů. Mít hodně místa, jistě bych vybral, ale momentálně nelze.

foto (c) Martin Hetto

Ten obchod z Tábora má také velmi zajímavou nabídku, pokud jednou bude místo (hned tak brzy to nebude), rád se tam s další objednávkou vrátím.

Závěr? V tom dnešním, globalizovaném světě, alespoň v té bohatší části, do které nás řadím, jde toho sehnat čím dál tím víc. Co je ve světě novinka, může být za pár let i pro nás naprosto všední věc. Nebo všední rostlina? Tak to by byla velká škoda, protože rostlina, i když ji lze koupit stejně jako neživou věc zůstává stále živou bytostí. V případě sansevierie zeleným společníkem na dlouhá léta, nebo desetiletí, třeba i na celý život.

Žádné komentáře: