sobota 26. června 2021

Biophytum sensitivum - Citobýl vnímavý

Dlouho jsem nepředstavil nějakou konkrétní rostlinu. Tak to dnes napravím a vezmu hned jednu z nejčerstvějších, dorazila v úterý tento týden. 

O této rostlině jsem věděl už pěkných pár let, občas se objevila někde v nabídce,  než jsem se rozmyslel, byla většinou pryč. Když jsem se koncem minulého týdne díval na nabídku táborského obchodu Orchideje, pokojové rostliny, masožravé rostliny, exotické rostliny (pokojovky.cz), uviděl jsem hned tři rostliny, o kterých jsem průběžně uvažoval. Do oka mi padla ještě jedna k tomu a v neděli jsem to už nevydržel a objednal.  


V pondělí byl tropický den a zásilka už od dopoledne na cestě. Tak jsem začal mít obavu, aby  se rostliny “neuvařily nebo neudusily” a nadával si, že jsem s objednávkou nepočkal, až bude trochu chladněji.


Když jsem si druhý den konečně balík vyzvedl, vybaloval jsem kytky s velkým napětím. Byly dokonale a profesionálně zabalené, mezi nimi ještě vrstva na tenko nastříhaného papíru, coby izolace. Všechny přežily, jen u choulostivého miniaturního kapradí Actiniopteris australis  byly ty úplně nejčersvější lístky trochu oschlé. 


Biophytum sensitivum, forma s okrasným listem, mělo po té cestě listy přitažené těsně k sobě. Během několika málo hodin je krásně rozevřelo a rozprostřelo jednotlivé lístky na nich a ukázalo se v celé své kráse. 


Hned druhý den byly rostliny přesazeny do větších květináčů, protože všechny čtyři vyžadují stále vlhkou, ne však přemokřenou zem a to se v bytových podmínkách v hodně malých květináčích špatně uhlídá. 



S citobýlem vnímavým, jak zní český název biophyta se teprve seznamuji. Takže jsem hledal informace na internetu i na YouTube. Tak co jsem se dozvěděl. Pochází z tropických oblastí Afriky a Asie. Existuje několik desítek druhů. Vzhledem připomíná palmu, tak se pěstuje i jako pokojová exotická bonsai. 


V přírodě, jak jsem se dozvěděl zas jinde, roste kolem potoků, pod vyššími stromy.  Z toho vyplývá světlo ano, slunce tak maximálně to ranní, nebo večerní. Vhodná je vyšší vlhkost. 

Takže mé biophytum  skončilo mezi tilandsiemi, na místě, kam jde slunce jen ráno, za to světla má dost. Abych mu zajistil tu vyšší vlhkost, dal jsem květináč s malou miskou ještě do jedné, větší misky. V ní je malá vrstva vody, kterou hned jak se blíží vyschnutí doplním. To je docela dobré pro všechny vlhkomilné rostliny.


Hezké je sledovat, jak od rána a v průběhu dne mění postavení svých listů. To dělá víc rostlin, ale u této je to pěkně vidět. Pěkný důkaz, jak jsou rostliny živé.

Biophytum už tři dny kvetlo, má malé bílé květy se žlutým středem.  Ani jsem to psát nemusel, na fotce sami vidíte. Jak se s touto zajímavou a pěknou rostlinou skamarádíme, to ukáže čas. Z mé strany jsou sympatie k ní docela veliké.  

A ještě něco pěkného na poslech:


Žádné komentáře: