sobota 3. července 2021

Kytky pomocníci

Co z toho budu mít? To je otázka, kterou si v životě mnohokrát položíme. Co budu mít z toho, když si do bytu pořídím kytku(y). Budu se o ní muset starat, najít ji vhodné místo, zalévat…...Kytky jsou pěkné i krásné samy o sobě. Budou objektem, na který se dobře kouká. Budou něčím živým, co i když na první pohled nereaguje a nic neprožívá, bude naším tichým a vděčným společníkem.


V našich bytech, zvlášť v těch nově zařízených novým nábytkem bývá někdy těžký vzduch. Nový nábytek, nové podlahy. Ve které jsou různé zdraví škodlivé látky, například formaldehyd, benzen, trichlorethylen, amoniak, xylen. Tyto látky některé z rostlin pomáhají odstraňovat, dále zvlhčují vzduch a vyrábějí kyslík. Snižují obsah kysličníku uhličitého.


Procházel jsem různé články o takových rostlinách a dnes chci napsat seznam těch, které jsou zmiňovány nejčastěji. O první místo nejčastěji uváděných by se podělily rostliny lopatkovec (spatifylum, toulcovka) a dracena.

Že je spatifylum, nazývané anglicky Peace lily krásná rostlina s množstvím u nás zatím nedostupných variant se můžete přesvědčit na následujícím videu.

https://youtu.be/1OeJpIe6Gzs

Na druhou stranu většina z nich je si hodně podobná. 

Druhé místo by pomyslně mohlo patřit zelenci chocholatému (Chlorophytum comosum) a Aloi vera. Chloropphytum comosum je také jednou z rostlin, která letos rozšířila řady jiných v mém pokoji. Koupil jsem si kultivar Ocean, který vypadal spíš jako dracena, kompaktně rostlý s kratšími listy, jak ho vidíte na fotkách. Od té doby se listy už víc prodloužily a už je podobnější klasickým rostlinám zelence. Při prohlížení různých druhů a  kultivarů zelence jsem objevil i Chlorophytum orchidastrum, zajímavou zeleno oranžovou kytku, které bylo jednou z rostlin, které mně minulý týden přišly z táborských “pokojovek”. Doufám, že i ono čistí vzduch. A když ne, nevadí, je to rostlina působící velmi sympatickým dojmem.


Přikládám odkazy na videa o těchto rostlinách:  


Zelenec byla už od mých dětských let jedna z nejčastěji pěstovaných rostlin. Asi i díky novým rostlinkám, které se vytvářejí na koncích květenství. I dnes je jednou z běžně nabízených rostlin v našich květinářstvích, jako ostatně většina dnes zmiňovaných druhů.


Třetí místo obsadí pokojový břečťan a tchýnin jazyk. U tchýnina jazyku, stejně jako u aloe vera bylo zmiňováno, že v noci produkují kyslík, tudíž jsou vhodné i do ložnic. Do ložnic byl doporučen i zmíněný lopatkovec.


Další v článcích zmiňované rostliny už bez pořadí. Palmy Areca, Chamaedorea a Rhapis excelsa. Fíkus benjamín. Kapradiny, obzvláště ledviník. Scindapsus, banánovník,asparágus. Anthurium, aglaonema, tradeskancie, zamiokulkas, ibišek, kávovník, voskovky, stefanotis.


Častěji bývá zmiňována i chryzantéma spolu s gerberou, také levandule, jejíž vůně napomáhá spánku, ale toto už nejsou typické pokojovky. I tak je uvedených rostlin více než dost a dá se předpokládat, že mnoho jiných, podobně prospěšných je neuvedeno. Stačí si jen některou z nich vybrat.

Na závěr ještě alespoň pár starších známých písniček, tentokrát akusticky:

Žádné komentáře: