neděle 16. října 2022

Scindapsus pictus

V letošním roce jsem téměř po třiceti letech rozšířil svou “sbírku” scindapsusů. Měl jsem jen jeden, který má můj obdiv za to, co všechno vydržel. Takový ten už před lety, asi jeden z mála dostupných, Scindapsus pictus var. argyreus. Žil zastíněný voskovkami, vlastě přežil jen díky tomu, že část jeho stonku zakořenila v květináči jiné rostliny a tak se po posledním stěhování před deseti lety dostal i do nynějšího bytu.


V tom zastínění jinými rostlinami rostl pomalu. Za deset let měřil jeho stonek tak metr a půl a tak jsem jej nařízkoval a dal mu další šanci na větším světle. V poslední době se v nabídkách objevily i další formy scindapsusů a tak mě napadlo, že bych se mohl po nějakých dalších na internetu poohlédnout. Na jaře se v nabídce www.tropik.cz objevil krásný Scindapsus pictus “Exotica” za velmi přátelskou cenu. Nejprve jsem odolával, ale když ho během následujících dvou, tří týdnů nikdo nekoupil, pochopil jsem, že tam čeká na mě. Zatím není nafocený, tak jeho krásné a oproti jiným rostlinám stejného druhu velké listy neuvidíte.

foto (c) Martin Hetto

Tato rostlina se mi tak líbila, že přímo probudila velkou chtivost po dalších rostlinách scindapsusů. Ty už jsou od Vzácné pokojové rostliny na českém eshopu | Plantman.cz Shodou okolností má tento pěstitel svou firmu v Plzni a tak jsem projevil zájem rostliny, o které jsem měl zájem vidět naživo. Domů jsem si přinesl víc rostlin, než jsem předpokládal. Čtyři jsem si koupil, dvě dostal jako dárek.

Pan pěstitel projevil zájem vidět mé rostliny. Dostal ode mě nějaké řízky voskovek a já za ně další scindapsusy i hezké rostliny příbuzného epipremna, které jsem ještě neměl.

foto (c) Martin Hetto

V dnešním příspěvku představím na fotkách tři scindapsusy. Od shora : Scindapsus Silver Hero, Scindapsus Silver Splash, který jsem si pro sebe přejmenoval na “zelený mramor” a na konec můžete vidět krásný list Scindapsusu tricolor.

foto (c) Martin Hetto

Všechny z uvedených rostlin se úspěšně zabydlely, začaly pěkně přirůstat a od chvíle, kdy byly vyfocené všem přirostlo pár pěkných listů.

Scindapsusů by mělo být 35 druhů. Tyto dnešní kultivary patří všechny zřejmě pod druh S. pictus. Patří do čeledi Araceae, stejně jako příbuzné a asi známější Epipremnum. Ještě odkud S.pictus pochází. Měl by růst v Bangladéži, Thajsku, v poloostrovní Malajsii, na Borneu, Jávě, Sumatře, Sulawesi a na Filipínách.

foto (c) Martin Hetto

A pěstování? Napsal bych, že snadné. Světlé místo, slunce tak ranní, nebo pozdně odpolední, zálivka přiměřená, tak jednou, maximálně ve větších vedrech dvakrát týdně. I podle toho, jak jsou rostliny veliké a rozrostlé. Na dno květináče drenáž, kokosové slupky, nebo keramzit, aby kořen nestály ve vodě. V zimě teplota kolem dvaceti stupňů. Přihnojit od jara do poloviny podzimu. Používám vodu z akvárií a po tomto ” hnojivu” rostou opravdu dobře.

Žádné komentáře: