neděle 30. dubna 2023

Mechy, lišejníky a houby

Dnešní příspěvek bude ovlivněný knihou, kterou jsem před pár dny dočetl. Je o houbách a lišejnících. Dozvěděl jsem se v ní hodně nového o životě těchto živých organismů, které se dříve řadily mezi rostliny. Dnes už tvoří samostatnou skupinu obyvatel naší planety. Kniha se jmenuje Propletený život a myslím, že by se mohla líbit všem, kterým je blízký život na naši Zemi.



Propletený život - Merlin Sheldrake | Databáze knih (databazeknih.cz)

K těm houbám a lišejníkům dnes přidám i několik fotek mechů. Mechy pro mě byly vždy velmi přitažlivou skupinou rostlin. A teď, když mám dost času na procházky v lese si jejich krásu náležitě užívám. Musím se k nim sice ohnout, ale oči mi bohudík ještě slouží natolik, že vidím jejich strukturu a vnímám odlišnosti různých druhů.







Lišejníky jsou organismy složené z houby a řasy žijící v symbióze. I lišejníky vyžadují dobrý zrak, se kterým se dá ocenit jejich originalita. Jsou považovány za jedny z nejpomaleji rostoucí organismy, na druhou stranu jsou  dlouhověké. Někdy se dožívají desítky let, jiné druhy i stovky let. V uvedené knize je jim věnována kapitola, patřící k nejzajímavějším.






Houby byly jedny z prvních organismů, které osídlili naši planetu. Bez jejich přispění by se těžko rozšířily rostliny, jejichž předkům houby nahrazovaly kořeny. Za pozornost stojí zvláštní spolupráce některých hub s rostlinami a stromy, tzv. mykorhizních hub.






Protože moc hub, tedy jejich plodnic zatím neroste, přidávám pár fotek dřevokazných hub. Ty se postarají o to, aby se dřevo odumřelých stromů vrátilo zpět do země. Také se to dá nazvat koloběhem života. Plodnice těchto “chorošů” jsou někdy velmi zajímavé a hezké.




Ještě dva odkazy na hezkou hudbu. Přeji příjemný poslech.


https://youtu.be/wCqoNu36y2o

https://youtu.be/-0v_D7nAc1k

Žádné komentáře: