sobota 7. října 2023

 V srpnu jsem do většího květináče přesazoval Aglaonemu Pride of Sumatra a při té příležitosti ji  vyfotil. Je to jedna z mých nejoblíbenějších rostlin. Asi bude i nejoblíbenější aglaonemou, co mám.



Je tak výrazná, že asi nikdy nevejdu do pokoje, kde je umístěná, aniž bych se na ni podíval.  

Těžko bych spočítal, kolikrát za den to bude. Sympatie k ní chovám i z dalšího důvodu. Velmi dobře roste. Její nápadně zbarvené listy mohou připomínat  listy krotonu. 



 
Aglaonemy sice nepatří k rostlinám, kterým by rychle přirůstal jeden list za druhým, ale této přirůstají docela rychle. Také ji přirůstají nové odnože, takže se rozrůstá i do šířky. To byl asi hlavní důvod k jejímu přesazení.



I když aglaonemy nemají nějak výrazné květy, toulce Pride of Sumatry mají celkem hezký tvar a velkou trvanlivost. Ty z loňského roku, které částečně vidíte na levé polovině její poslední fotky ještě neuschly a už na vrcholu rostlin začínají růst nové. Ty se objevily až začátkem září, tak na fotce nejsou.




Jsem zvědavý, jestli ještě někdy přibude nějaká aglaonema,  která Pride of Sumatru zastíní. Zatím se to žádné nepodařilo. I když v září přibyla nová, také s výrazně hezkými listy. S pěknou kresbou na listech, tentokrát v  barvách pastelových.



Už její název Painted Celebration (malovaná oslava) poukazuje na barvy na jejích listech. t Dorazila z pražské firmy Kytka sem. Ta má u nás asi největší nabídku aglaonem.

Tahle konkrétní byla nabízena ve dvou velikostech. Objednal jsem si tu menší. 



Překvapením bylo, v jak velikánském balíku dorazila. U té malé varianty jsem očekával něco o dost menšího. Uvažoval jsem, jestli omylem poslali nějakou jinou rostlinu. Po vybalení jsem zjistil, že přišla správná kytka, perfektně zabalená v jakési plastové ochraně, aby se listy nepolámaly.



Listy mě překvapily svou velikostí. Listová čepel bez řapíku je dlouhá až 23 cm (Pride of Sumatra 16 až 17 cm). Byl jsem potěšen jejich vybarvením. Jsou i takové hezky zvlněné. Trochu jako krepová látka. Rostlinu jsem přesadil do jiného květináče, abych také zkontroloval kořeny. Byly ve výborném stavu.



Aby nebylo vše ideální, na stonku jak je vidět i na prvních fotografiích chybí listy. Co už na nich není  vidět je to, že vršek stonku byl už jednou uřízlý. Buď jeho vršek, nebo se rostlina rozvětvila a jedna část byla odříznuta. V pěstírnách dokážou vypěstovat novou rostlinu jak z jednotlivých listů, tak pochopitelně i ze stonků.



Když jsem chtěl konkrétně Aglaonemu Painted Celebration, byl jsem rád, že jsem ji sehnal. Aglaonemy jsou podle mě ideální pokojové rostliny. Mají mnoho pěkných kultivarů a jejich počet zřejmě poroste. Je hezké mít ve svém bytě, ve své blízkosti živou rostlinu, na kterou se rádi díváte a které je jedním z těch “věcí”, která dělá domov domovem.       




Žádné komentáře: