neděle 29. října 2023

Aglaonema Electric Lime a odkaz na zajímavé stránky

 Začnu tím odkazem. Za malou chvíli. V dětství jsem měl jeden moc oblíbený kaktus. Echinopsis. Domnívám se, že to byl Echinopsis subdenudata. Celkem rychle rostl a když vykvetl krásným bílým květem, naprosto si mě získal. To jsme bydleli v cihlovém domě, bez ústředního topení. Kaktus stál na okenním parapetu,  kde byla v zimě zima a kde dobře přezimoval. Po nějakém roce jsme se přestěhovali do paneláku s ústředním topením, umístěným přímo pod okny. Protože jsem tomu kaktusu chtěl dopřát to nejlepší, dal jsem ho co nejblíže topení, aby měl v zimě dost tepla. K tomu jsem nechtěl, aby trpěl nedostatkem vody, takže kolikrát stál ve vodě. No, jara se k mému velkému zármutku, díky mé blbosti nedožil. Od té doby až do letošního roku (s výjimkou jedné lotophory) jsem se kvůli tomu “traumatizujícímu” zážitku umoření kaktusu, kaktusům vyhýbal.

Letos jsem naplno podlehl jejich přitažlivosti. I když od doby prvního kaktusu o moc chytřejší nejsem, mám snad s pěstováním kytek mnohem víc zkušeností. Už mám nový, zatím malý Echinopsis subdenudata. Kvete bíle. Zachtělo se mi i nějakého s barevným květem. Zkusil jsem na ebay a objednal jeden z Německa. Přišel téměř za dva týdny. Při tom místo, odkud cestoval je v Bavorsku a vzdušnou čarou do Plzně to nebude ani 200 km. Měl jsem číslo sledování zásilky. Jen z Prahy do Plzně to trvalo tři dny. Když ji o den později už doručovali, nakonec nedoručili a nechali na poště. Nemít číslo sledování zásilky, ani bych se to nedozvěděl.


Když jsem prohlížel nabídku těch pestře kvetoucích, tedy hybridních echinopsisů s velkými květy, nabídl mi internet i zajímavé stránky z Francie:  Flora Cactus - boutique cactus Echinopsis et Trichocereus (flora-cactus.com) Moc pěkná nabídka.  Ale ta dálka, místo jsem si našel na internetu. Pěkný kus na jih pod Paříží. Neodolal jsem, risknul jsem to i přes tu dálku. Všech pět kaktusů, které jsem si vytipoval jsem vyhledal na internetu, prohlédl si od každého víc fotek a objednal. Odhadoval jsem, že zásilka přijde tak za tři týdny. Jaké bylo ale překvapení, když už po týdnu se mi v mailu objevila zpráva, že mi dnes kurýr DPD bude doručovat zásilku z Francie.


Druhým příjemným překvapením potom byly samotné kaktusy. Ty jsou v nabídce někdy i ve čtyřech velikostech. Abych se dočkal kvetení, objednal jsem si čtyři ve velikosti 3.U čtvrtého byla jen velikost dva. Představoval jsem si je i tak podstatně menší. Přišly pěkně velké, s pěknými kořeny i trny. Takové opravdu dobře vypadající. Tak to je typ pro někoho z vás, komu by se líbily krásně kvetoucí kaktusy. Jedno upozornění - v zimě chtějí chlad, tak 10 - 15 stupňů celsia a nezalévat….Jak jsem se ještě na internetu dozvěděl, ty žlutě kvetoucí jsou náchylnější ke spálení se na slunci.    


Konečně se dostávám k dnešní aglaonemě.  Poprvé jsem ji uviděl v lednu loňského roku v plzeňském květinářství v Sedláčkově ulici. Byla vystavená přímo za výlohou. Líbila se mi, ale všechny peníze, co jsem ten den měl v peněžence jsem utratil v blízkém knihkupectví.



Mám takový dojem, že kytka, která se ke mně má dostat, se ke mně dostane. Tuhle kytku jsem tam viděl ještě několikrát. A po docela dlouhé době, myslím, tak pěti, šesti měsících jsem si tam nějakou jinou kytku kupoval. Při rozhovoru s majitelkou květinářství jsem se dozvěděl, že jí dvě aglaonemy, co tam má, už docela štvou, takže je zlevnila. Jedna byla Bílá Osaka ( jedna z mých nejoblíbenějších, kterou jsem představil už dříve) a druhá Electric Lime, kterou představuji dnes.  Chvíli jsem se na ně díval a potom je obě koupil. Když se na ni dnes dívám, je mi záhadou, proč tam tak dlouho zůstala. Připadá mi hezká a zajímavá. Asi opravdu čekala na mě. 







Žádné komentáře: