neděle 28. dubna 2024

Lophophora williamsii

Dnes ráno při zalévání tilandsií jsem uviděl, že se chystá kvést můj “nejstarší” kaktus Lofofora, česky také ježunka pochází z Mexika. Je známá také jako peyotl, kultovní rostlina indiánů, s narkotickými účinky. Rostliny pěstované v našich podmínkách právě tu látku, pro kterou ji sbírali indiáni, ztrácí. Obsahuje ale jiné, jedovaté látky, proto využívat tyto kaktusy jako narkotika by mohlo být značně rizikové. Navíc ničit tyto pěkné kaktusy by bylo celkem nevhodné. V Mexiku je hojně rozšířená, vyskytuje se v rovinách až do nadmořských výšek kolem 2000 m.n.m.. 


Tu moji lofoforu jsem koupil myslím někdy před šestnácti, nebo snad už před sedmnácti lety na každoroční prodejní výstavě plzeňského klubu kaktusářů. Postavil jsem ji na okenní parapet a po přestěhování do paneláku na Martinem zhotovené regály hned u okna, protože stavitelé paneláku se v době jeho stavby s okenními parapety neobtěžovali. Kaktus dlouho  žil v původním květníku malých rozměrů, ve kterém jsem jej koupil. Před třemi lety byl konečně přesazen do většího a já si mohl prohlédnout jeho “řepový”, z nedostatku místa dole zkroucený kořen. 

Celkem pravidelně každý rok, až do doby přesazení kvetl. Dokonce jsem jednou při odstraňování zaschlého odkvetlého květenství zjistil, že je v něm i jakási tobolka se semeny. Byla pokusně zaseta a kupodivu vzešla. Část z nich se dožila i dnešních dnů.Po přesazení přestal kvést, až do dnešního dne.



Co k tomuto skromnému zelenému obyvateli mého pokoje napsat. Tedy, jak vidíte, je to spíš zelenošedá barva. Nikdy nebyl jinde, než na svém místě u okna. Možná jej letos, spolu s novými a ještě novějšími kaktusy dám na léto na lodžii. Od jara do podzimu jsem ho vždy trochu zalil. V zimě tak symbolicky pár kapek jednou za měsíc. Tedy vzhledem k tomu, že přezimuje při pokojové teplotě. Substrát pro kaktusy, spíš minerální, s drenážní vrstvou na dně květináče. Aby nikdy nestál ve vodě. To ale nehrozí, tak moc ho nikdy nezalévám. A to je o tomto kaktusu vše.


Ještě přidám jednu Martinovo fotku z včerejší procházky.


Žádné komentáře: