sobota 18. května 2013

Tilandsia ionantha Rubra


Už jen pro název těchto stránek má nárok na představení další z rodiny ionanth. Když už jsem se rozhodl o její představení, začal jsem vyhledávat na internetu nějaké informace o ní a také se podíval na její fotky.

Na některých, se pod tímto jménem objevily i fotky ionanth, které mám pod jmény T.ionantha stricta, nebo T.ionantha Fire. Na většině byla ale kytka totožná s tou mou.

Ani moc dalších informací jsem nesehnal. Jedna verze uvádí, že T.ionantha Rubra je kultivar vzniklý kříženým jiných dvou druhů ionanth, kterých, se neuvádí. Protichůdná informace přichází s tvrzením, že tato tilandsie pochází z Nikaragui.

Na čem se ale informace a já s nimi shodujeme je fakt, že se jedná o velmi pěknou formu (nebo kultivar) jedné z nejznámějších tilandsií, která se už pár týdnů před svým kvetením pěkně vybarví a nějaký čas po něm vybarvená zůstává. U letošního kvetení z minulého týdne jsem zaznamenal jednu pro mě pozoruhodnost. Zčervenala i jedna v loni kvetoucí růžice. Další informaci z internetu, kterou mohu potvrdit je fakt, že ionantha Rubra dobře odnožuje, takže za nějaký rok z ní máte pěkný trs.

Oproti některým jiným ionanthám je růžice Rubry trochu víc otevřená, možná o nějaký centimetr vyšší a širší. Tak do deseti na výšku a přibližně stejně má i průměr růžice. Ta má se mi za sedm let rozrostla z jedné rostliny na dvanáct současných, přičemž celý trs má v nejdelším místě 20cm.

Zaznamenal jsem ještě jednu zajímavost. V našich internetových nabídkách patří tato tilandsie k nejlevnějším formám Tilandsie ionanthy, v zahraničí se dá její cena víc přirovnat k cenám ostatních tilandsií. Údaje doporučují její rosení dvakrát týdně, to považuji alespoň v období od jara do podzimu při pěstování v bytech za nezbytné minimum. Myslím, že při rosení jednou týdně v bytech tilandsie spíš jen tak přežívají. I když i tak mohou přežívat velmi dlouhou dobu. Ten můj trs ionanthy Rubry je na východním okně, v první řadě. Pokud svítí slunce, dostane se jí ráno a v časné dopoledne.

Ač jsou Tilandsie ionanthy jedny z nejčastěji nabízených, nejrozšířenějších, patří k těm nejhezčím. Myslím, že i ta dnešní je toho důkazem.



Žádné komentáře: