sobota 11. května 2013

Tillandsia funckiana


Trsy Tilandsie funckiany rostou na skalnatých stěnách kolem venezuelské řeky Chamy. Ta protéká jedním z třiadvaceti států Venezuely, Meridou. Podnebí v tomto státě je dost vlhké, v lednu a únoru jak jsem se dočetl prší téměř každé odpoledne, v srpnu a v září jsou deště obvyklé každou noc. Teploty se během roku také dost střídají v relativně velkém rozmezí. Možná proto alespoň podle mé zkušenosti není funckiana žádná choulostivá tilandsie.
Musí být nádherné, když její velké trsy v jejím přirozeném prostředí rozkvetou. Mají tu výrazně červenou barvu, která sluší každému květu a která se u tilandsií zas tak hojně nevyskytuje. Mají i atypický tvar, jsou relativně dost velké, přesněji dlouhé. Protože v přírodě má vše svůj význam, je to i u této tilandsie s tvarem jejích květů. Tilandsie většinou opylují motýli a zřejmě i další hmyz, funckianu by podle informací z internetu měli opylovat kolibříci. Jejich dlouhý tenký zobák do květu jistě dobře hodí.

Své jméno dostala po svém objeviteli Funckovi. Tilandsie funckiana není zajímavá jen svým květem. I bez květu je to moc pěkná originální tilandsie. Tedy když nekvete, může připomínat další jí podobnou krásku, Tilandsii heteromorphu, která také roste na skalách, v Peru. Zřejmě je v takových podmínkách přeměna listů v tenké „štětiny“ v něčem výhodná. Heteromorpha má sice také docela pěkný květ, ale takový, který se podobá mnoha jiným tilandsiovým květům. Podobný květ, jako funckiana má Tilandsie andreana, což je také naprosto unikátní a nezaměnitelná kytka.

Zpět k funckianě. Má víc forem. Liší se jak zelenějším, nebo bělejším vzhledem prodloužených růžic, tak i sevřeností, nebo otevřeností „listů“. Krásná je T.funckiana var. recurvifolia, která má tlustší, trochu výrazněji zbarvenější stonek a troch jinak ohnuté „listy“. Za šest let, co ji mám se dnes představená rostlina prodloužila z nějakých sedmi na dvacet centimetrů, dvakrát vykvetla a její trs dnes čítá čtrnáct výhonků, ty nejmenší na fotce nejsou patrné.
Tilandsii funckianu mám na okně na místě, kam jde odpoledne na pár hodin slunce. Myslím, že to ranně dopolední, nebo pozdně odpolední ji dělá dobře. Rosení třikrát týdně v bytových podmínkách od jara do podzimu může být optimální, v horkých letních dnech klidně každý den. V zimě podle teploty, která by neměla být ani v zimě moc nízká alespoň dvakrát týdně. V minulém bytě přezimovala při teplotách kolem 17-18°C, letošní zimu přečkala při teplotě kolem 20°C, rosil jsem ji třikrát za týden.

V nabídkách se Tilandsie funckiana objevuje celkem pravidelně. Svou krásou může zdobit okna každému, kdo má rád neobvyklé a zajímavě vypadající rostliny a komu nevadí věnovat jí pravidelně pár minut několikrát týdně na péči o ni. Svým růstem a občas i květem nám to vrátí.

Žádné komentáře: