sobota 25. května 2013

Sansevieria

Sansevierii, známou hlavně coby tchýnin jazyk si pamatuji jako jednu z prvních pokojových kytek, které jsem coby malý kluk zaregistroval. Byla to ta i nejrozšířenější S.trifasciata a už tehdy se mně líbily její dlouhé, špičaté tuhé listy. A také mě zaujal její sladce voňavý květ, který jako by se svou křehkostí k tak tuhým a špičatým listům ani nehodil.
Jak šel čas, vystřídalo se u mě v pokoji těch tchýniných jazyků několik, v různých velikostech, někdy se žlutým olemováním kolem listu. Stále to byla ta samá S. Trifasciata. Jedna z nich, ta s dlouhými žlutě lemovanými listy už možná dvacet let přežívá dodnes.

Sansevierie jsou dlouhověké rostliny, značně odolné a za trochu péče i dost vděčné. Co teprve, když mají péči přiměřenou, nebo i dobrou. To se potom odvděčí opravdu dobrým růstem, někdy až moc dobrým. Někde jsem se dočetl, že u nás jsou coby pokojové rostliny pěstované od dvacátých let minulého století. V Číně jsou údajně pěstovány stovky let a číňané jim připisují osm cností.







Dlouhý život, to je celkem u rostliny, která s námi může žít po několik generací jasné.
Zdraví, to je také dobře viditelné, jsou odolné, nenapadá je téměř žádný rostliný škůdce a parazit.
Inteligence- tím se myslí schopnost dobře přežívat pomocí odnoží, nebo i strategie rozmnožování z lístů a listových řízků. Umění- každý list má svůj vzor, každý je originál. Poezie- symetrie, jing a jang(snad ten kontrast listu a květu), každá rostlina má svou formu a funkci. Krása- v Čině si prý cení v noci vonících květů a sansevierie, které zřejmě opylují noční motýli voní nejvíce v noci. Síla- rostlina svými kořeny a novými odnožemi dokáže rozbít květináč. Prosperita- zřejmě se jim většinou dobře daří.

Společný život se Sansevierií prý přináší štěstí, odhání zlé duchy z domácnosti a některé z těch dobrých vlastností se přenášejí i na toho, kdo se Sansevierií společný prostor obývá. No, pro každý případ jsem si jich v posledních letech také několik pořídil. Co se můžete dočíst na internetu, Sansevierie by měly být dobré čističky vzduchu.
Co o nich ještě napsat ? Pocházejí z Afriky a Asie, podle Encyklopedie sukulentů patří do čeledi agávovitých. Rod Sansevieria zahrnuje asi sedmdesát druhů, z toho patnáct je pěstováno coby pokojové rostliny. Pěstováno je jich jistě víc, ale sehnat nějaké vzácnější druhy nebude jednoduché. Jak se říká, kdo hledá najde. I od toho je internet. Já měl na samém začátku loňského roku velké štěstí. Zadal jsem si do vyhledavače spojení Sansevieria – prodej a vypadla na mě nabídka trpasličích druhů jednoho českého internetového obchodu. Když jsem uviděl fotky těch malých Sansevierií, raději jsem tam zavolal, abych se ujistil, že mi přijdou právě takové rostliny, které jsou na fotkách. Hned jsem si tři objednal, jedna je podle mě Sansevieria fischerii, další je zřejmě nějaký zmenšený kultivar S.cylindricy a poslední je kultivar Samurai, podle mého má nějaké geny S.pinguiculy. Jak rychle a jak dobře zabalené přišly, to byl další důkaz profesionality tohoto obchodu.
Na fotkách vidíte dále vyšší střapec listů, to už není žádná malá Sansevierie, ale docela velká kytka S.francisii a ještě tu typickou S.trifasciatu v trochu atipické barvě, dnes už u nás docela dobře dostupný kultivar “Moonlight“.
A jak je pěstovat? Na zeminu nejsou náročné, optimální je dobře propustná, například ta, co se prodává pro sukulenty, ale stačí i ta pro pokojové rostliny. Zalévat podle tepla, hlavně nepřelévat, zvlášť při nižších teplotách. Já při pěstování v bytě zalévám jednou týdně, v zimě spíš symbolickou troškou vody. Světla chtějí co nejvíc, čím víc ho bude, tím lépe porostou. Ranní a odpolední slunce vítáno.

Sasevierie patřily dřív mezi nejpěstovanější a nejdostupnější pokojové rostliny. Potom se na ně docela neprávem zapomnělo. Teď se snad vrací a věřím, že počet druhů v nabídce poroste. A pokud je na jejich pozitivních vlastnostech kus pravdy, jistě bude dobré si alespoň jednu pořídit.



Žádné komentáře: