sobota 8. června 2013

Tillandsia dyeriana

Tilandsie dyeriana patří určitě k nejkrásnějším tilandsiím. A to hlavně díky nezaměnitelnému květenství, na které se se zalíbením podívá i ten, komu jsou kytky docela lhostejné. Samotná světlezelená růžice s občasným, červenohnědým tečkováním není až tak atraktivní. Může připomínat jiné méně výrazné bromélie.


O této tilandsii jsem napsal článek už před čtyřmi roky do Zelených listů, o tom, jak mě okouzlila, když jsem poprvé uviděl její fotografii na obálce knihy „Pěstujeme tilandsie“. Jak se mi před těmi čtyřmi léty splnil další kytkový sen a já si dyerianu přivezl z výstavy tilandsií. Když jsem psal ten článek, měl jsem ji jen pár dnů, možná nějaký týden. Článek končil nějak tak, že snad se mnou ještě nějaký čas vydrží- nebyl jsem si jistý, jak dál poroste.

Hlavní důvod k těmto pochybám byla její růžice z listů, které se zdají takové měkké, choulostivé. Nevím jak bych to vysvětlil, snad přirovnáním k rozdílu mezi listy ostřice a kukuřice, listy té druhé se zdají také zranitelnější. Musím napsat, že to tak zlé není, spíše naopak. Dyeriana pořád žije, opět kvete a já mohu už mohu napsat o nějakých zkušenostech ze života s ní.


V minulém bytě měla své místo necelý metr od okna, bylo to docela světlé místo, odpoledne i se sluncem. Od jara do zimy rostla zcela bez problémů, v zimě se vždy její listy díky nedostatku světla ohnuly. Co mě překvapilo, bylo to, jak rychle mladá odnož přerostla mateřskou rostlinu. Došlo mi, že v obchodech se většinou prodávají buď mladé, ne zcela dospělé rostliny, s uměle navozeným květenstvím, nebo že semenáče z pěstíren poprvé kvetou menší, z menším květenstvím. Možná bude pravda někde uprostřed.


V současném bytě dostala dyeriana místo přímo na okně. I s těmi „polehlými“ listy byla už znatelně větší než její předek, který na rozdíl od jiných tilandsií, které vedle svých potomků žijí ještě pěkných pár let asi po roce, možná po dvou úplně „odešel“. Přes tu velikost ani náznak, že by se měla k nějakému kvetení.


Květní klas se začal vyvíjet až začátkem letošního roku. Nejdřív jen takový stonek, na jehož konci jsem marně hledal náznak toho krásného klasu, kvůli kterému asi většina pěstitelů tuto tilandsii pěstuje. Rostl až příliš do výšky, za chvíli se kytka nevešla do svého regálu na okně a musela být přestěhována na stoličku pod okno, tak, aby měla co nejvíc světla a slunce, kterého je letos opravdu poskrovnu.


Bylo moc pěkné pozorovat těch pár měsíců, kdy se květní klas vyvíjel, začal se vybarvovat, kdy se objevil první květ. Stonek květenství je dlouhý 50cm, potom následuje samotný rozvětvující se klas dlouhý dalších 20cm. Ten větší je široký kolem 7cm. A samotná růžice dyeriany má listy kolem 40cm dlouhé, většinou jsou ohnuté, tak to není tak hrozné. Jejich šířka je kolem 3cm. Růžice má takový nepravidelný tvar, v nejširším místě tak 30cm, v nejužším 20cm.


Tilandsie dyeriana pochází z Ekvádoru. Ekvádor leží na rovníku, španělské slovo Ecuador přímo znamená rovník. Je to druhý nejmenší stát jižní Ameriky a také patří k nejchudším. A jak všechno souvisí se vším, tato chudoba ohrožuje i dyerianu. Její domovské prostředí je ve dvou oblastech, v mangrovových lesích blízko Pacifiku, v pobřežních oblastech provincií Esmeraldas a Guayas. Hlavním vývozním artiklem Ekvádoru je kakao, káva, květiny, balza, banány a garnáti. Kvůli posledně jmenovaným, garnátům vzalo za své už víc než polovina mangrovů. Počet dyeriány v přírodě stále klesá, byla zařazena mezi kriticky ohrožené druhy. Nevyskytuje se v žádném chráněném území, je možné a pravděpodobné, že bude stále vzácnější.


V místech, kde se vyskytuje je průměrná teplota 26°C a dá se předpokládat i značná vlhkost. Teploty v našich bytech jsou pro pěstování dyeriany vyhovující. Na internetu jsem vyčetl, že snáší teploty v rozmezí 10-30°C. Pokud to jde, i v zimě by měla mít teplotu alespoň kolem 18°. Podle teploty jsem ji také rosil, k letních měsících i denně. Stejně tak i teď v době, kdy se vyvíjelo květenství a teď už i nová odnož. Čekal jsem, že vzhledem k velikosti rostliny by jich mohlo být víc, ale je zas jedna jediná.


Pokud by někoho Tilandsie dyeriana zaujala, občas se objevuje v květinářstvích a obchodech typu Baumax, OBI, Hornbach... Většinou je ale v podobě malé růžice s krátkým květním klasem, dopěstovat do větší podoby si ji musíte v její další generaci sami. Celkem pravidelně se jednou za čas objevuje v nabídce u Lukscheiterů, z jejich výstavy je i ta má. Květenství dyeriány je trvanlivé. To současné už tilandsii zdobí alespoň čtvrt roku a myslím, že ještě nějakých pár týdnů vydrží. Stálo za to si na něj ty čtyři roky počkat.



Žádné komentáře: