sobota 1. června 2013

Hoya obovata

Hoya obovata patří mezi větší až velké voskovky. Kromě toho patří i mezi ty nejkrásnější a dobře rostoucí. Za ty čtyři roky, co ji mám, vyrostla z malého zakořeněného řízku, který měl dva, nebo čtyři listy, do dnešní docela rozměrné podoby, zabírá celé jedno okno na výšku a jeden šlahoun se roztahuje i do šířky, nad ostatními kytkami na parapetu okna.

Po jejích větvích se do výšky pne i Hoya caudata, možná bude vidět na nějaké fotce mezi kulatými listy obovaty i nějaký její list. Ze začátku mého nadšení pro voskovky jsem měl snahu vybírat jen ty malé, nezabírající příliš místa. Myslím, že když někdo propadne těmto rostlinám a zjistí, kolik různých a krásných, byť velkých druhů je, vidí, že vybírat je jen podle velikosti dost dobře nejde.

Obovatu jsem kupoval s vědomím, že nebude nijak malá, spíš naopak. Ale nemohl jsem si pomoci. Ty kulaté listy na fotkách se mně moc líbily a květy také nevypadaly vůbec špatně. Ve skutečnosti jsou ještě hezčí. Téměř kulaté, docela sukulentní. Některé jsou kulatější víc. Délka většinou od šesti do deseti centimetrů, šířka o něco méně. Obovata je v nabídkách s listy čistě zelenými , tak se žlutozelenými listy. Já měl to štěstí a dorazila mě forma s kropenatými listy, ta se mně líbí asi nejvíc. Světlých (bělavých) skvrn je na listech někdy méně, jindy docela dost, možná podle toho, kolik světla a slunce měly, když právě rostly.

Stonek obovaty je vzhledem k listům také přiměřeně tlustý, myslím, že tuto voskovku by mohli mít rádi i příznivci sukulentů. Hoya obovata pochází z Indonesie, dále z ostrovů Sulawesi a Celebes, z toho posledního, jak jsem se dočetl pochází obzvláště pěkná forma H.obovata IPPS 167.
Tato voskovka byla popsána v roce 1844 a jak je patrné ze stránek pěstitelů těchto rostlin, je díky nim už rozšířená v jejich sbírkách ve velké části světa. U nás je nabízená také už několik let jedním z našich největších pěstitelů voskovek, dokonce v různých variantách vybarvení listů.

První rok obovata jen rostla. Většinou nejprve vyžene dlouhý, holý stonek, který hledá nějakou oporu. Postupně na něm vyrůstají listy a později i i květenství. Druhý rok jí narostlo pár květenství, která se záhy přestala vyvíjet. V loňském roce už kvetla, možná měla pět květenství. V letošním roce těch květenství bylo už nejméně patnáct a další se ještě vyvíjejí. Květy jsou růžové s tmavějším středem a k večeru začínají docela příjemně, sladce vonět. Jednotlivá květenství vydrží něco kolem týdne a produkují větší množství čirého nektaru. Někde jsem četl, že v dobrých světelných podmínkách kvete s přestávkami po většinu roku. Jinde, že hlavním obdobím kvetení je květen. To je spíš pro ty příznivce rostlin, kteří od kytek očekávají kvetení. Hlavní předností této voskovky jsou její krásné listy a ty má celý rok.

Jaké má nároky na pěstování? Vzhledem ke své velikosti má trochu větší květináč. Zem pro pokojové rostliny a palmy, nebo nějaká jiná, propustná. Má ráda dost vody, zalévám menším množstvím a častěji, aby v misce pod květináčem nestála voda . Podle teploty, jednou až třikrát týdně. Ona taková velká kytka něco vypije. Přes zimu je v pokoji tak kolem 20°C.

Voskovky začínají ve světě patřit mezi oblíbené a často pěstované pokojové rostliny. Jejich příznivci mají své spolky, vychází i časopisy, věnované těmto rostlinám. I u nás je možné
v současné době sehnat druhy, o jejichž existenci nemělo mnoho lidí ani ponětí. Při tom nové druhy voskovek se stále nacházejí a některé na své objevení ještě čekají. V místech, kde se vyskytují často dochází k devastaci jejich přirozeného prostředí. A i když je to útěcha velmi malá, snad se zachovají alespoň ve sbírkách jejich příznivců.



Žádné komentáře: