pátek 18. dubna 2014

Pachypodium brevicaule (jarní žlutá)

Žlutá patří k jaru. Žlutá kuřata a housata. Žluté slunce. Žlutý podběl, pampelišky, narcisy, zlatý déšť, blatouchy.....Pro mě už pár let patří k jaru ještě jeden žlutě kvetoucí sukulent.


Už byl představen v loňském roce, ale tento týden byl zas tak pěkně rozkvetlý, že mně to nedalo a znovu jsem ho vyfotil. Třeba za ten rok o něco povyrostl.


Tedy povyrostla, neboť jsou to dvě Pachypodia brevicaule. Mám je dost v oblibě, jako všechny rostliny, které vypěstujeme už od semen. Tedy ze tří semínek, zasazených před osmi lety vyrostla dvě a rostou dodnes.

Možná na tom má podíl i dobré místo na okně, kam jde většinu dne slunce. Přišly na svět, přesněji vykoukly ze země na okenním parapetu, ne ve skleníku, nebo v nějaké pěstírně.


Myslím, že jsou příkladem, že i v bytě na okně jde vypěstovat nejedna zajímavá rostlina.


Tedy tyto pachypodia začínají někdy už rozkvétat v lednu. Ještě dříve, než se venku objeví první žluté podběly. Potom si někdy chvíli odpočinou a rozkvetou znovu i s prvními novými listy.


A to jsou i tyto docela povedené dubnové květy. Zvláště jeden, tomu jsem věnoval trochu větší pozornost.


Pachypodium brevicaule je zajímavá a zvláštní rostlina i když nekvete. A na rozdíl od dalších madagaskarských pachypodií je i docela skladné, alespoň pro zatím. Snad mu to ještě nějaký rok vydrží.




Žádné komentáře: