sobota 5. dubna 2014

Tillandsia ehlersiana

Tillandsie ehlersiana se při dnešním focení nevešla před tmavé pozadí, které Martin používá při focení kytek. To napovídá její první vlastnost. Rozhodně nepatří k malým tilandsiím. Pokud bych měl popsat nějaké její další vlastnosti, asi bych použil slova výrazná, nezaměnitelná, krásná svým způsobem, nepřehlédnutelná. Takový ten typ rostliny, který vás buď velmi zaujme, nebo se vám vůbec nelíbí.


Mě pochopitelně zaujala hned v okamžiku, když jsem viděl její fotografie. Když jsem ji asi před sedmi, nebo osmi lety získal do opatrovnictví, byla pochopitelně menší než dnes. Možná poloviční.
Jak vypadá vidíte na fotkách. Kdyby jste rozebrali tilandsii, zjistili by jste, že se skládá ze samých listů, které někdy mají stonek, někdy ne. Ehlersiana by byla jen z těch listů, které mají v dolní části širokou listovou pochvu přecházející v tenčí list, tvořící jakýsi žlábek, podle sucha nebo vlhka víc uzavřený, nebo otevřený. Na konci se list zužuje do tenké, opravdu tenké špičky.


„Tělo“ této tilandsie, vytvořené z těch širokých listových pochev vypadá jako nějaká baňka, nebo jako kužel, ze kterého trčí listy na všechny strany. S tím nahoru trčícím listem dosahuje ta má výšky 35cm, to tělo samotné 15cm. Délka listů, které je přesahují je až 25cm.




Tilandsie ehlersiana pochází z Mexika, z Chiapasu. Byla pojmenována po německých manželech
Renate a Klausovi Ehlers. O Renate jsem se dočetl, že patří mezi významné německé botaniky a její výzkum myl zaměřen i na tilandsie.




Tilandsie ehlersiana působí výrazně sukulentním dojmem. Proto by jistě mohla zaujmout i všechny příznivce sukulentních rostlin. Myslím, že by nejvíc vynikla jako soliter na hodně světlém až slunném okně. Rosení podle tepla a světla, v období od jara do podzimu nejméně dvakrát, třikrát týdně.


Ehlersiana zatím nekvetla, až pokvete, bude znovu vyfocena. Rozhodně s tím nemusí spěchat, ať si ještě užije „mládí“.

Dnešní odkaz je na novinkové album amerického zpěváka, skladatele, textaře a multiinstrumentalisty Becka „Morning Phase“ , které mě moc zaujalo. Snad se bude dobře poslouchat i někomu z vás.



Žádné komentáře: