sobota 26. dubna 2014

Jabloňový květ

Když rozkvetou jabloně, přichází alespoň pro mě to nejhezčí období jara.

Mám rád stromy, především ty naše listnaté i jehličnaté. Krásné živé zelené bytosti, které nás provázejí celým našim životem. Lidé žijící na vesnicích jich mají kolem sebe daleko víc, než my ve městech. Přesto se vždy nějaký v menší, nebo větší vzdálenosti vždy najde.


Na to, že občas nějaký představím myslím už delší dobu. Bez dvou let už třicet let chodím do práce alespoň část cesty po svých. Mám štěstí, cesta i když stále ve městě vede kolem zahrádek, teď ještě kus polem a malým lesem i místem, kde roste pár jabloní. Okolo těch chodím celých těch osmadvacet let.


Každý rok čekám, až rozkvetou. Tu dobu beru jako jedno z nejhezčích období roku. Nevím jak na vás, ale na mě jabloň působí velmi příjemně. Zvláště ve dvou ročních období. Když je obsypána květy a podruhé když je na ní úroda jablek.


Jablko, jedno z nejzvukomalebnějších slov v češtině. Už v ráji bylo jablko poznání tím klíčovým předmětem. Vzhledem k pravděpodobnému umístění ráje to zřejmě nebylo to naše jablko, spíš to granátové, ale to není podstatné. Na obrazech podává Eva Adamovi vždy to klasické, které má ráda většina z nás.


V trojské válce sehrálo jablko také svou úlohu. Parid jím měl podarovat tu nejkrásnější bohyni. Jablka si jistě cenili i panovníci. V jejich korunovačních klenotech kromě koruny a žezla bývalo i jablko.


Možná jste slyšeli úsloví : kdo jí denně jedno jablko, nemusí chodit k doktoru. Četl jsem i názory na to, kdy je nejvhodnější doba jíst jablka. Zda na lačno, nebo po jídle. Jistě, nejlépe když je na ně chuť a kdy nám to vyhovuje. Mně se osvědčilo na lačno, ráno a tak jím jablka s malými výjimkami, třeba v době dovolené, nebo když zrovna nejsou už víc jak dvacet let. První snídaně je vždy ovoce, druhá nějaké pečivo. Po vzoru hobitů mám snídaně dvě. Kolik už jsem snědl jablek, to bych nespočítal. Asi se jich nikdy nepřejím.


Když se podívám na jabloňový květ, napadá mě, kolik času ještě uteče, než z něj bude zralé jablko. Dnešní městské děti jsou možná zvyklé vidět v jablkách jen další potravinu na regále, možná je ani nenapadne, jak dlouho trvá, než ze semene vyroste podnož, která se naroubuje, potom zas uplyne nějaký ten rok, než strom prvně vykvete a poprvé se na něm nějaké jablko urodí.


Kolik generací zahradníků, sadařů a pěstitelů trvalo, než z kyselých a malých jablíček vyšlechtili ty dnešní, lahodné odrůdy. Kolik práce je třeba, než se z nějakého sadu dostanou do obchodů a jak to někdy bývá dlouhá cesta.

Nevím sám, proč na mě působí právě květy jabloní a ne třeba třešní, hrušní, meruněk nebo broskvoní. Proč na mě působí tak pozitivně, takové pohlazení na duši. Vždy, když jdu kolem nějaké, pokud se na chvíli nezastavím, alespoň se během chůze dívám na její květy.


Pár jsem jich minulý a tento týden vyfotil. Nejsou pěkné?





Žádné komentáře: