sobota 7. února 2015

Sedum sedoides

Abych dnes napsal také alespoň pár nových řádků, prošel jsem starší fotky a narazil na jednu mrazuvzdornou kytku, tedy spíš kytičku, vzhledem k tomu, jak drobně a křehce působí. Zdání ale klame, na balkoně bez problémů přečkala už pár zim.


Sedum sedoides, nebo také Rosularia sedoides. Semprevivella sedoides. Kytku mám od paní Dagmar Petrlíkové a vlastně těch málo informací, které o ní mohu poskytnout jsem vyčetl z jejího článku, který je na jejích stránkách k dohledání.


Z něho jsem se dočetl, že Sedum sedoides pochází z vyšších nadmořských výšek z hor Indie, Kašmíru a Pakistánu.


Také jsem dal na rady z článku, týkající se umístění rostliny, umístění mimo přímé slunce a větší požadavky na vlhkost zeminy. Jde na ni pouze ranní a časně dopolední slunce. Od jara do zimy celkem pravidelně zalévám.


Samotné rostlinky, to jsou takové růžice světle zelených lístků. Z růžic vyrůstají na tenoučkých stolonech malé rostlinky, které ochotně zakořeňují ve vedlejších květináčích. Životaschopná rostlina, která nebýt květů, asi by byla lehce přehlédnutelná.


Ale to se změní v okamžiku, kdy se objeví první květy. Myslím, že první se objevují už koncem května a vydrží kvést až do podzimu, jednou kvetla ještě začátkem prosince. Možná, že to bylo jen nezvykle teplým podzimem.


Jak ve svém článku zmiňuje paní Petrlíková, rostlina (v našich podmínkách?) netvoří semena. Podle mě je to tím, že se na prašnících netvoří pyl. Ale těmi odnožemi se naprosto dostačujícím způsobem o četné potomstvo postará.


Tak pokud by někdo zatoužil oživit svůj balkon (nebo skalku) vděčně kvetoucí rostlinou, Sedum sedoides může být jedním z vhodných adeptů.



Žádné komentáře: