sobota 28. února 2015

Haworthia chloracantha var. subglauca

Dnešní článek by se také mohl jmenovat, jak jedna kytka druhé život zachránila a svůj tak prodloužila. Před pár lety, v době, kdy jsem chtěl mít co nejvíce haworcií jsem si vyhlédnul i jednu méně často pěstovanou. Varietu Haworcie chloracanthy, var. subglaucu, která má trochu větší, růžice, zajímavě zelenošedě zbarvené listy. A neodnožuje tak často jako známější, menší a zelenější chlorantha var.denticulifera. Díky velikému pěstiteli těchto krásných rostlin panu Susserovi se toto přání splnilo.


Tato haworcie stejně jako ostatní pochází z jihu Afriky, a i když nemusí plné slunce, k uspokojivému růstu potřebuje dostatek světla, ranní, nebo pozdně odpolední slunce také uvítá. Zálivka přiměřená, nesušit a nepřelévat. U mě už ze zvyku a vzhledem k relativnímu teplu i přes zimu dostávají napít jednou týdně, množství závisí na období a světle, od symbolických pár kapek až po vydatnější zalití (u sukulentů nikdy přelití).


Bohužel v době, kdy jsem měl většinu sukulentů doma i v práci zamořených červci. Kytku jsem si coby svou obzvláště oblíbenou vzal domů. Zpočátku dobře rostla, z čehož jsem se ale neměl dlouho radovat. Haworcie jsou kytky poměrně životaschopné a tak se tak snadno nerozloučí.


Bohužel, Haworcie chloracantha var. subglauca chřaddla a chřadla, šlo to s ní od deseti k pěti a tak mi ani tak moc nevadilo, že vedle ní vyrašil semenáček oxalisu. Asi kvůli němu se květináč i se zbytkem toho, co zbylo z té kdysi pěkné haworcie stěhoval s námi do našeho panelákového bytu, kde jsem se před dvěma roky rozhodl zatočit s vlnatkou a kořenovkou.


Nevím, jestli tento boj může být někdy vyhraný na 100%, ale myslím, že i 90% je úspěch. Tak jsem dvě jara za sebou zaléval své kytky doma i v práci roztokem z granulátu Substral Careo a výsledek se dostavil. Díky tomu, že nejsem moc pořádný, ba naopak spíš dost nepořádný a možná i to dost je slabý výraz, jsem vedle toho oxalisu nechal i zdánlivě neživou haworcii, pár zaschlých zkroucených lístků.


Substral Careo, kromě toho, že likviduje i různé potvory je zároveň i hnojivem a tak nejeden sukulent po několika zálivkách vypadal o hodně lépe, než dřív. Sám sebe jsem se ptal, proč jsem to s tímto přípravkem nezkusil už dřív, no, jednak jsem o něm nevěděl, ale hlavně jsem měl vždy k používání této chemie v bytě vždy dost velký odpor. Někdy to jinak nejde.


Haworcie, o které dnes píšu byla největším překvapením, jak takový přípravek může působit. Ze středu zdánlivě zaschlých růžic začaly vyrůstat nové listy a výsledek, po necelých dvou letech vidíte na fotkách z dnešního dne. Musím přiznat, že když jsem kytku dnes vytahoval z regálu, zlomily se oxalisu jeho křehké, přes zimu zdegenerované výběžky. Byl stejně už moc přerostlý, tak jsem téměř celý stonek ulomil. Jestli obroste, bude haworcii dělat dál společnost. Poslední rok už vypadal stejně dost nevzhledně, tak ho na oplátku ta haworcie chránila před vyhozením. Myslím, že každý život, i časově omezený má svou cenu, a to se týká každé kytky i každého z nás.





Žádné komentáře: