sobota 14. února 2015

Tillandsia ionantha var. stricta

Tak dnes představím jednu z ionanth, konkrétně variantu stricta. Někdy je také označována lískový ořech nebo peanut – což je podle překladu burák.


Je to jedna z mých prvních tilandsií, je u mě už víc jak dvanáct let. Tedy ne ta původní, ale její potomci. Za tu celkem dlouhou dobu byla třikrát vyfocena, ty poslední obrázky jsou z dnešního dne, tak ji mohu představit tak říkajíc časosběrně.


Když ke mně dorazila, byla to jedna malá kompaktní růžice. Na nejstarší fotce vidíte dva potomky té původní už se svými odnožemi, krátce před tím, než se rozpadly na dva samostatné trsíky, v jejichž podobě vegetují dodnes. Má odlišnou barvu od ostatních fotek, je to tím, že je právě zalitá.


To už měla pár let u mě za sebou. Jednou, krátce po stěhování z jednoho bytu do druhého, kdy jsem ji chtěl polepšit umístěním na slunečnější okno jsem ji trochu „spálil“, za nedlouho potom poprvé vykvetla a přivedla na svět dva potomky.


Nějaký čas potom v ní našly velké zalíbení svilušky, naštěstí byly včas zpozorovány a zlikvidovány.
Snad mohu napsat, že tím byly veškeré trable za námi a jinak může být Tilandsie ionantha var. stricta považována za bezproblémovou tilandsii.


Má několik alespoň pro mě velkých předností. Je malá, kompaktní. Jednotlivé listy jsou maximálně 5cm dlouhé. Roste o dost pomaleji než ostatní ionanthy. Kvete až po pár letech, nepatří mezi ty, které se snaží kvést každý rok.


Kvetení je nenápadné, květ většinou zůstane více méně mezi listy a nevykukuje tak, jako u ostatních ionanth. Alespoň u mě. Také nedochází k výraznému zčervenání, jak se můžete podívat, jedna co se právě chystá kvést mé jen trochu červené kolem špičky růžice. K dalšímu zčervenání dochází přes léto na straně růžic, na které nejvíc svítí slunce.


To svítí během dopoledne. Své místo má na východním okně, v první řadě, kde coby malá nestíní těm za ní. Dvakrát týdně má zajištěné rosení po celý rok, v létě přidávám ještě jedno.


Pro ty, co mají rádi tilandsie ještě upozornění. Pokud už to neví. U pana Ing. Heřtuse v Sibřině je od začátku února připravena první letošní velmi bohatá nabídka tilandsií s mnoha zajímavými i vzácnými druhy.












Žádné komentáře: