sobota 7. března 2015

Tillandsia narthecioides (po necelých dvou letech)

Když jsem poprvé představoval Tilandsii narthecioides, „chlubil jsem se tak zvaně cizím peřím“,
to jsem také v tehdejším článku přiznal. Přišla mi bez necelých dvou měsíců před dvěma lety od mistra pana pěstitele s dvěma dlouhými květními klasy na kterých po pár dnech začaly vykvétat jednotlivé, bílé květy.


Ta krásná tilandsie z prvního článku vyrostla na Moravě, ve skleníku a v péči opravdového odborníka. Bylo otázkou, jak poroste dál. Dostala místo u okna na východ, coby zelená tilandsie nepotřebuje moc slunce, nějakou chvíli během dopoledne na ni také zasvítí, pokud je zrovna slunný den.

Nějaký čas potom, co odkvetla začaly mezi listy starých růžic vyrůstat růžice nové. První rok dost pomalu, stále byly docela malé. Podstatně rychleji začaly růst další rok. Loni na podzim se v jejich středech objevil zárodek budoucího kvetení. Nové rostliny sice nedosáhly velikosti předešlé generace, na druhé straně panelák není pro pěstování tilandsií tím nejideálnějším prostředím.


Celou tu dobu jsem se o ně snažil dobře starat, žízní určitě netrpěly. Přes léto rosení každé ráno, v zimě opatrněji ob den. S tím novým kvetením jsem měl docela obavy. S Tilandsií narthecioides přišla i jí podobná Tilandsie dodsonii která se rozhodla potěšit mě svým květem první rok v zimě. Vyrostl celkem dlouhý květní klas, květ se ovšem neotevřel jediný. Prostě česká zima pro tyto tilandsie není to, co v době květu potřebují.

Tilandsie narthecioides se tedy už od podzimu stala velkým objektem zájmu a sledování. Rosil jsem ji každý den, aby měla dost potravy pro své květy. Pozoroval jsem vývoj květenství, jak se pomalu vyvíjí do toho typického žebříčku......Který se jak jsem očekával měl ještě dlouho prodlužovat a zvětšovat. Počítal jsem s tím, že by zas mohla začít kvést někdy koncem dubna. Ale to jsem se přepočítal.


První květ se objevil na tom krátkém, sotva osmicentimetrovém květenství už začátkem února. Od té doby se objevilo na těch dvou květenství postupně více než dvacet květů, dnes kvete další a myslím, že ještě pár bude následovat. Ten, který vidíte na fotkách je z minulé neděle. Mohu připomenout to, co jsem psal už v minulém článku. Květ se začíná otevírat odpoledne, večer začíná vonět. Vůně těch letošních květů je slabší, než těch předloňských, ale co bych chtěl vzhledem k tomu, jak málo světla a slunce bylo v letošní zimě. Časně ráno je květ ještě pěkný, ale už po osmé začíná vadnout.

Nějakou dobu jsem váhal, jestli je to letošní kvetení úspěchem, nebo neúspěchem (to jsou starosti, co?), kloním se spíš k tomu úspěchu. Jen mám tak trochu obavu, zda v tom paneláku kytky i my lidé nezačínáme tak trochu degenerovat.


K odkazu na krásnou píseň dnes přidávám ještě dva odkazy pro všechny, které zajímají záhady historie a památky na ty, kteří tu byli nějakou tu tisícovku let před námi.





Žádné komentáře: