sobota 26. září 2015

Aloe striata – mláďata

Někdy se mi stává, že se rozhoduji, zda si nějakou kytku koupit, nebo nekoupit. Rozum správně argumentuje, proč se bez ní obejít, ale vítězí nerozum, kterému jsou všechny rozumné argumenty fuk. Tak se stalo i začátkem minulého roku, kdy jsem ještě s několika jinými rostlinami objednal i Aloe striata.

Proč si ho neobjednat, za cenu několika málo desetikorun. Vždy se mi líbilo. Jenže Aloe striata rozhodně nepatří mezi malé rostliny. Až vyroste, nechám ho v práci u okna u schodiště, tam se vejde. Tak to byl ten nerozumný argument, který rozhodl o tom, že za pár dnů se mezi jinými objevily i rostliny zmíněného aloe, hodný pan pěstitel poslal za cenu jednoho hned dvě malé, tak rok staré pěkně vybarvené semenáčky.


V tu chvíli mi bylo jasné, že bych se s Aloí striata jednou nerad loučil a nechával ji v práci někde u schodiště. Problém „kam s ním“ mě bude čekat v budoucnu, jeho řešení záleží i na tom, jak budou zmíněné rostliny rychle, nebo lépe pomalu přirůstat.


Za pár týdnů po zasazení začalo jedno z aloí růst, druhé bylo stále stejné, spíš se zdálo, že nějak vadne. Vzchopilo se až po půl roce, ale jak vidíte z fotky, vitálnějšího sourozence ve velikosti zatím nedohnalo. To by po čase mohlo být i jeho předností.


Co o Aloi striata napsat. Podle mě je to jedno z nejzajímavějších a nejhezčích aloí. Nemá, tak jako většina ostatních aloí zubaté, nebo přesněji trnité okraje listů. Hladké listy jsou lemovány narůžovělými okraji. Zeleno šedé, i trochu do modra zbarvené listy jsou decentně podélně pruhované, čemuž jak jsem se dočetl vděčí za svůj název – striata.


Aloe striata pochází z Jihoafrické republiky, kde roste na kamenitých půdách a skalnatých svazích suchých oblastí. Vyskytuje se ve třech poddruzích. Aloe striata subs. striata, subs. karasbergensis a subs. Kommagasensis. Druhé dvě jsou v kultuře údajně hůře pěstovatelné.


Aloe striata je podle internetu populární a vděčná zahradní rostlina, no, našich zahrad se to bude týkat tak leda od konce jara do podzimu, na jih od nás to možná bude platit. Údajně vydrží mráz
do -5°C. Aloe striata by také měla kvést krásnými červenými květy, květenství rostlinu zdobí dlouhou dobu. Díky svým květům má za hranicemi i další jméno Coral Aloe.


V optimálních podmínkách, tedy v dostatku slunce, světla a tepla by mělo kvést už třetím, čtvrtým rokem. I když v kanceláři na okně má světla dost, myslím, že kvetením mě v nejbližších letech nepřekvapí. Úplně mi stačí koukat na její listy, tak jak jsou dnes. Jen doufám, že poroste co nejpomaleji.




1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Opravdu moc pěkná, škoda že jsem aloe a agave zavrhla. A taky pěkně nafocená!!! Eva