sobota 19. září 2015

Druhé kvetení Gasterie brachyphylly var. bayeri a Euphorbia cylindrifolia




V průběhu jara a léta jsem Martinovi podstrkoval různé kytky k vyfocení. Někdy namítá, že dotyčnou kytku už přece fotil, ale i kytky se v průběhu času mění, stejně tak jako lidé. Málokdo má své fotky jen z jednoho období svého života, tak proč by víc fotek nemohly mít i oblíbené rostliny?




Gasteria brachyphylla var. bayeri si o opakované vyfocení letos v červnu sama řekla. Znovu, tedy podruhé vykvetla. Zatím co loňské kvetení byl jen takový malý vzorek, jak květy vypadají, letošní kvetení už bylo velmi povedené. Pamatuji si, že jsem počítal, kolik je na stonku květů, dokonce jsem výšku celého květenství i změřil. Bylo to ale v červnu a čísla jsem pochopitelně zapomněl. Vzhledem k tomu, že kytka celá se nevešla před černé pozadí, byla výška myslím kolem padesáti centimetrů.



I když květy gasterií nepatří k nejvýraznějším květům, svým způsobem jsou pěkné a zajímavé. Mohou se zdát podobné, ale pokud jich kvete víc najednou, jsou vidět patrné rozdíly. Jak v intenzitě vybarvení, tak i ve tvaru, který je někdy užší a protáhlejší, jindy jsou ty „balonky“ v jeho horní části víc nafouklé.


Euphorbii cylindrifolii jsem nechal vyfotit také v červnu. To se paní Eva ptala, jak se má. Tak jsem ji nechal vyfotit, že jí ty fotky pošlu. No, neposlal jsem, tak je uvidí alespoň teď. Přes léto větve cylindrifolie možná o něco povyrostly. Jak se na ni teď dívám, je na okně kousek ode mě, ještě stále kvete, téměř na všech výhonech.


Když jsem si ji před devíti lety přivezl z Letňan, byl to myslím roční semenáček, tedy nejméně roční byl, tak teď je alespoň desetiletá. Jak velký kus života v životě euphorbií to je nevím, ale celých těch deset let s ní nebyly žádné problémy, snad mohu napsat, že je to kytka vhodná do bytových podmínek. Tedy pokud ji poskytnete hodně světlé místo na okně a alespoň jednou za týden trochu zalijete.




1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Krása sedminádherná. Ta moje mrňka taky statečně kvete.