sobota 21. listopadu 2015

Tillandsia latifolia Enano Red

Dnešní tilandsii jsem si pořídil hned dvakrát. Ne najednou, ale po roce. Ta první mě přišla asi před devíti lety v zásilce ze Sibřiny, od pana Ing. Heřtuse. Přesně taková, jakou jsem si přál. Miniatura, tak kolem tří, čtyř centimetrů. Po roce jsem se do Sibřiny s Radkou a Jirkou ze Zelených listů i dostal osobně. Zas tam v nabídce Tilandsii latifolii Enano Red měli.


Ta první za ten rok v našich podmínkách ztratila to Red vybarvení a já také zřejmě za ten rok zapomněl, jakou barvu před tím rokem ta první měla. Prostě zdála se mi na rozdíl od té, kterou jsem měl doma daleko vybarvenější a tak jsem jednu koupil.


Po nějakém čase se zbarvení obou naprosto srovnalo. Prostě slunce jako v jihoamerických pěstírnách u nás není. Obě tilandsie jsem umístil na jednu malou podložku, kterou jsem po čase vyměnil za větší misku. Pár let bylo poznat, která je ta mladší a menší, potom se to srovnalo a už dlouho jsou to pro mě dvojčata.


Tedy dnes už tak miniaturní nejsou. Jejich výška je dnes šestnáct centimetrů a průměr růžice dosahuje šesti až sedmi centimetrů. Coby tilandsie s prodlouženým stonkem, přesněji prodlužujícím se, mají výhodu „věčného mládí“. Z jedné strany stárnou, listy a stonek opadávají a odumírají, na opačném konci jsou listy stále mladé a nové. Tedy až do té doby, než vykvetou.


Jak jsem ale na fotkách na internetu viděl, u této tilandsie by místo květů měla na konci květního klasu vyrůstat nová rostlina. To jsem už zažil s latifolií var. nigra, o které jsem už dříve psal. Bohužel, ty nové rostliny z tohoto bezkvětého „květenství“ se už nikdy nevyrovnaly původní rostlině.


Také z tohoto důvodu jsem rád, že tato oblíbená dvojčata latifolie Enano Red nekvetou a spokojeně si pomalu, ale jistě rostou. Jsou to docela nenáročné tilandsie, tedy pokud mají na okně dostatek světla a pravidelné rosení, tak třikrát týdně od jara do podzimu, přes zimu dvakrát, tady při bytové teplotě. Myslím, že tímto jsem představil poslední z mých Tilandsií latifolií. Víc jich naštěstí nemám.




Žádné komentáře: