pondělí 14. prosince 2015

Hechtia nebo Dyckia?

Tak se nám zas dostavilo období krátkých dnů, dlouhých nocí a inverze k tomu. Fotit při také tmě se dost dobře nedá a tak jsem vybral rostlinu nafocenou na samém začátku podzimu. Koupil jsem ji jako malý semenáček na výstavě plzeňských kaktusářů. Myslím, že to bylo před pěti lety a tím, kdo jí vysel a tak pomohl k životu, byla zřejmě Radka Matulová a pokud to nebyla ona, potom Jirka Maule. Ta rostlina pocházela z jejich líhně, tedy správně pěstírny.


Myslím, že byla uvedena jako Dyckia sp., ale pokud jsem se na internetu přehraboval obrázky Dyckií a Hechtií, spíš mě připomínala tu druhou. Nakonec, obě jsou to zemní broméliovité rostliny. Dyckií je kolem stovky a pocházejí ze sušších oblastí Brazílie. Hechtií je přibližně o polovinu méně a rostou většinou v Mexiku a na jihu USA. To cituji Encyklopedii sukulentů.


Mezi Dyckiemi a Hechtiemi je mnoho krásných rostlin a kultivarů. Z těch výstav plzeňských kaktusářů jsem si během několika let přinesl tři celkem podobné zubaté rostliny a opakovaně Dyckii marnier lapostollei, která se se mnou nikdy moc kamarádit nechtěla.


Dnešní článek by měl být i takovým malým upozorněním na to, jaké pěkné rostliny dovedou naši pěstitelé ze semen vypěstovat. Vypěstovat něco úplně od mala, to je podle mého ta největší pěstitelská radost. Vzhledem k omezenému prostoru se takto moc realizovat nemohu, ale zhruba před rokem mně to přece jen nedalo a u jedné české firmy jsem objednat šest balíčků semen, z toho tři druhy mučenky. Z možná čtyřiceti zasetých semen vzešla jedna jediná mučenka, ale úplně jiný druh, než jsem si objednal.


Možná by se to dalo svést i na výsevní substrát, jenže jsem vysel i pár semen z Madeiry a ta vzešla téměř všechna. U té nejmenované firmy už nikdy nic neobjednám, ani nejde o ty peníze, ale o zkaženou radost z těch výsevů. No, utěšoval jsem se také slovy, co bych s tím vším dělal, kdyby to vzešlo. Ti, kdo semena sukulentů a jiných exotických rostlin vysévají častěji už mají jistě přehled, která firma prodává kvalitní, čerstvé osivo a od které to moc nevzchází.


Zpět k dnešní zemní bromélii. Naprosto nenáročná, jednou za týden ji zespoda naliji trochu vody do podmisky. Přiznám se, že takto ty bromélie zatím trápím všechny, protože se obávám toho, že by po přesazení do většího možná dost povyrostly. Nakonec, možná i v přírodě rostou v nějaké skulině mezi kameny a ani ten pravidelný příděl vody jednou za týden nemají. Snažím se jim to vynahradit alespoň tím, že jsou přímo u okna, aby měly dostatek světla.



Co napsat na závěr? Snad popřát všem, kdo si najde zálibu v pěstování a setí rostlin, aby vše úspěšně vzcházelo a rostlo a zajímavé a pěkné kytky úspěšně vegetovaly spolu s námi v našich domácnostech.

Žádné komentáře: