středa 9. prosince 2015

Aloe millotii

Ke koupi Aloe millotii mě svým článkem na Zelených listech inspiroval Jirka Maule. Zalíbila se mně ta malá rostlina, která byla u jeho článku. Když se potom v nabídce Sekce pěstitelů sukulentů za poměrně krátkou dobu objevilo, za symbolickou cenu několika málo desetikorun, téměř bez váhání jsem ji objednal.


Měla pro mě i další kouzlo, pochází z Madagaskaru. Už od dětství, zřejmě pod dojmem z četby Robinsona Crusoe, mám k ostrovům velmi vřelý a zřejmě hodně zidealizovaný vztah. Ale každá rostlina, pocházející z nějakého ostrova, natož tak zajímavého a exotického jako je Madagaskar, je pro mě malým živým pozdravem z té dálky.


Jirka Maule ve svém článku o Aloi millotii zmiňoval, jak je pro udržení kompaktního vzhledu rostliny důležité šetřit s vodou při jejích zálivkách. Na jihu ostrova, kde je těch srážek pomálu je tato aloe na nedostatek vody zvyklá, já ale nějak nedokážu nezalévat. Tak se stalo, že má Aloe millotii dopadla právě tak, před čím Jirka varoval. Myslím, že by byla ideální rostlinou do závěsného květináče, ze kterého by její často odnožující výhony pěkně visely dolů.


Kompaktní vzhled je ten tam, ale rostlině se jinak daří a docela bujně přirůstá. Když letos začátkem podzimu podruhé vykvetla, poprosil jsem o její vyfocení. Martin se podivoval, jaké koště to chci vyfotit. Celá rostlina nešla vyfotit, na to byla příliš rozlezlá do všech směrů.



Pokud je tato aloe ve své domovině už celkem vzácná, může být alespoň trochu útěchou, že dobře a bujně roste i jinde, než jen na ostrově, ze kterého pochází. Ten, kdo ji dokáže „trápit“ suchem, dočká se zřejmě podoby, která se bude blížit rostlinám na Madagaskaru. V opačném případě se může těšit z aloe vhodné pro pěstování v závěsném květináči. Díky své nenáročnosti a ochotě růst může i tak udělat radost.


Žádné komentáře: