sobota 9. ledna 2016

Hoya heuschkeliana yellow

Původně jsem měl připravený pro první příspěvek v letošním roce tilandsii. Ale jistě uznáte, že když v prvním týdnu nového roku poprvé vykvete voskovka, dostane přednost.


O Hoje heuschkelianě jsem psal sice už dvakrát, bylo to ale o té známější a rozšířenější, s růžovým květem. Rozumnému člověku by jistě stačila jedna heuschkeliana, já chtěl ještě její žlutokvětou variantu.


Ta dříve nebyla moc dostupná a v zahraničních prodejnách byla o dost dražší, než ta s květem růžovým. Dnes už bývají obě za stejnou cenu, díky relativně snadnému pěstování a dobrému růstu patří k těm levnějším, tedy dostupnějším. Dražší je jejich variegátní forma, například na thajské Epiphytice si ji cení pětkrát víc, než obě zmíněné zelenolisté formy.


Ta má žlutě kvetoucí heuschkeliana je od polské pěstitelky hojí Edyty. Myslím, že už je u mě třetím rokem. Heuschkeliany podle mé zkušenosti ze začátku nerostou příliš rychle, ani na kvetení nepospíchají. Pokud mají dostatek světla a přiměřenou zálivku, po nějaké době, u mě tak po třech letech začínají docela přirůstat a celkem často kvést.


To dnes vyfocené a představené květenství se otevřelo před dvěma dny. Pět kvítků, jednotlivý nedosahuje ani pět milimetrů. Vůně nevůně, píše se o kyselém mléce, nebo o karamelu. Mně není nepříjemná, docela jsem si zvykl. To jak jsou pěkné vynikne hlavně při jejich zvětšení, jinak vypadají jako malé korálky. Hladké, sytě zelené listy dosahují maximálně tří centimetrů.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Vpravdě líbezná, Eva