sobota 23. července 2016

Tillandsia harrisii - druhé kvetení

Přesně před třemi roky a dvěma dny jsem představil poprvé kvetoucí Tilandsii harrisii. Přesně před týdnem znovu rozkvetla.


Možná i podle toho si lze udělat představu o tom, jak tilandsie rychle rostou, jak dlouhý mají život. I když, jak která. Například Tilandsie neglecta, její velká forma, ta roste a prodlužuje se do délky už jistě déle, než třináct let a zatím nerozkvetla.


Když před třemi lety rozkvetla předchozí generace dnes zmiňované harrisii, pár týdnů poté, se objevila mezi listy kousek pod květenstvím malá odnož. Jenom jedna? V knize jsem četl, že má většinou více odnoží. Aby mi to nebylo líto, za nedlouho se objevily odnože i u dvou dalších listů pod květenstvím.


Tedy odnože, já jim sám pro sebe říkal mláďata. Lidé se rozplývají nad roztomilostí štěňátek, koťátek a dalších mláďátek a mně se zdála zrovna tak roztomilá ta malá harrisiiátka. Škoda, že jsem nepoprosil o jejich vyfocení, třeba příště.


Jak rostla a zvětšovala se, byl jsem rád, že jsou jen tři, protože se zvětšujícím se trsem se bohužel nezvětšovala okna. To by byl vynález, okna, která by se zvětšovala zároveň s rozrůstajícími se obyvateli oken.

Předchozí generace předávala sílu té nové. Listy mateřské tilandsie postupně odumíraly a opadávaly a na jaře už zůstaly ty tři nové, spojené jen stonkem té staré tilandsie.


Odnož nejblíž ke sklu okna, tudíž užívající si i nejvíce světla, dala před poměrně krátkým časem na jevo, že bude kvést. Zásadní okamžik v životě tilandsie, protože tímto vyvrcholením svého života překročí pomyslně bod, kdy začne dávat síly svým potomků a sama se bude pomalu, ale jistě loučit se zdejším světem. Pomalu by se dalo napsat, že je to smutné. Ale koloběh života je prost takových emocí.

Když Tilandsie harrisii minule kvetla, říkal jsem si, no pěkné, ale žádný zázrak. Teď se mi to naopak zdálo jako takový sice všední, obyčejný, přesto však zázrak života, který nás někdy už nechává chladným, protože takových už jsme viděli….


Tak jsem Martina opět přemluvil k zachycení toho okamžiku v životě jedné tilandsie. Kdo chce,
může se podívat.




    

Žádné komentáře: