neděle 21. července 2013

Tillandsia harrisii

Tilandsie harrisii patří k sedmi druhům zařazeným na seznam Cites, tedy druhům vyžadujícím celosvětovou ochranu. T. harrisii pochází z Guatemaly. To její zařazení k rostlinám v přírodě vzácným a ohroženým mělo a má zřejmě i jednu světlou stránku. Pěstírny tilandsií i evropští pěstitelé ji dokázali namnožit v takovém množství, že byla a snad i doposud je stálicí v nabídce tilandsií a tak se kvůli ní nikdy nemusí trmácet do Guatemaly a riskovat, že bude při jejím trhání chycen.


To, že je relativně dobře dostupná a nepatří mezi nejdražší by ale v žádném případě nemělo snižovat její hodnotu coby krásné a dobře rostoucí tilandsie. Pěkná je růžice jejích téměř „bílých“ listů, jejichž šupinky jim dávají téměř sametový povrch.


Ta má harriska je u mě tak pět, šest let. Dorazila sympaticky malá kytka s vyvíjejícím se květenstvím. To se ale nějak nedovyvinulo, zakrnělo, místo květů jsem se dočkal jedné odnože. Ta se měla k světu a za chvíli velikostí původní rostlinu překonala. Byla v minulém bytě na okně ve druhé řadě za jinou tilandsií a jak se tak stále zvětšoval, nějak se už nemohla vejít. To mělo za následek pár opakovaných pádů, díky kterým jsem poznal, jak snadno se její listy zlomí.


Nakonec jsem to už nevydržel a našel jí jiné místo u francouzského okna, dostala takové malé štokrle, ze kterého se mi ji při mé „šikovnosti“ opět podařilo shodit. Opět to odnesla zlomeným listem. Přiznám se, že už mi při manipulacemi s tilandsiemi mnohá spadla a odnesla to zlomeným listem. Má T.harrisii v tom však drží smutné prvenství. Ale ani to ji neodradilo a rostla dál a víc. Možná to bylo i tím, že jsem z těch jejích pádů měl špatné svědomí a snažil jsem se jí to vynahradit zvýšenou péčí.


V novém bytě si na regálu na okně spolu s T.ixioides pro sebe zabrali šířku jednoho křídla okna s přesahem do druhého. Před nějakým měsícem jsem viděl, že se chystá kvést. Její zvláštní klas se docela rychle vyvíjel. Byl nejprve zelený, potom oranžový a nakonec zčervenal. Minulou sobotu se objevily první květy, fotky jsou z neděle.

Celá tilandsie i s květenstvím má na délku bezmála padesát centimetrů. Jednotlivé, zahnuté listy měří kolem 25cm. Stonek květenství je dlouhý téměř 20cm. Asi jsem ji docela vykrmil.


Na internetu jsem toho opět moc nezjistil. Jedna zajímavost se týká jejího jména. Byla pojmenována po Billu Harrisovi, kanaďanovi, kterého nadchla Guatemala na tolik, že se do ní přestěhoval. Nějak spolupracoval s americkým pěstitelským podnikem Rainforest Flora, který se zabývá pěstováním tilandsií a bromélií. Ta Guatemala se mu stala osudnou, začátkem roku 1986 tam byl zavražděn. Asi je slabou útěchou, že po něm byla pojmenována tato pěkná tilandsie.



Ještě pár slov k jejímu pěstování. Už její vzhled napovídá, že vyžaduje co nejvíce světla. A také dostatek zálivky. V bytových podmínkách při obvyklých teplotách se jí docela daří. Ale pozor na ty lámavé listy.

Žádné komentáře: