sobota 12. listopadu 2016

Hoya sp. (NS 05 - 213) - neočekávané kvetení

Obrázek květu Hoji sp.NS 05-213 jsem poprvé uviděl před pár lety na stránkách www.epiphytica.com, které pro mě byly ohledně voskovek vždy velkou inspirací. Tyto stránky se mi v poslední době načítají podstatně hůř než dřív. Taky už mám voskovek víc, než je únosné, přesto je ještě stále pár druhů, které jsou pro mě téměř neodolatelné. No, momentálně odolávám. Dnešní voskovka byla právě jedna z těch, které pro mě byly díky fotce květu velmi přitažlivé. Považoval jsem ji za těžko sehnatelnou, v Thajsku jsem se nakupovat neodvážil.


Asi před třemi roky jsem se dost často díval na polskou obdobu našeho aukra, allegro.pl .Tam jsem jednou na řízek dnešní voskovky narazil za velmi příznivou cenu, myslím 19, nebo 20 zlotých. S prodávající jsem se domluvil a za týden dorazil balíček, stonek se dvěma velikými, pěknými listy. Bylo to myslím v září, pamatuji si, že trvalo snad měsíc, možná i trochu déle, než řízek této voskovky ve vodě pustil první kořeny. Bylo to podobné jako u Hoji buotii (někde se uvádí buotti), která je určitě její blízká příbuzná. Pokud se nejedná o vybarvenější variantu jedné a té samé s většími listy, jinak neobyčejně podobnými.


Zato po zakořenění začala růst více než bujně. Přesunul jsem ji do bytu rodičů, kde bylo na jednom okně ještě relativně docela volno. Po počátečním bujením ale většina listů opadala a do vzhledné rostliny měla čím dál tím víc hodně daleko. Tak trochu zklamání a poznání, že ne každé voskovce se  bude v bytě dařit. Těch druhů je opravdu hodně. Některé vděčné, bezproblémové, ochotně kvetoucí, jiné sotva rostou, nebo u té dnešní, sice roste, ale zároveň opadává a vypadá jako nevzhledné koště. Možná to s ní neumím, možná chce vyšší vzdušnou vlhkost. Ale podle mé zkušenosti jsou voskovky s většími, avšak tenčími listy v bytě trochu víc náročné.   
    

Proto bylo pro mě minulý týden opravdové překvapení, když jsem objevil již otevírající se květ, o kterém jsem nevěděl a ani s ním nepočítal. Roste dost ve stínu, na téměř bezlisté větvi. Možná, kdyby byl na větším světle, bylo by i vybarvení trochu intenzivnější. Ještě bych měl dodat, že téměř totožné květy má i další Hoja sp. i s podobnými čísly NS 05 - 233. Na Epiphytice jsou hned vedle sebe a není mně moc jasné, čím se mají lišit.


Květy jsem pochopitelně také očuchal. “Voní”, pokud se to tak dá napsat, až když se setmí a jejich vůně mně stále něco připomínala. Nakonec jsem si vzpomněl,  že před více jak půl stoletím se prodávaly gumové, pískající hračky. Když byly nové, “voněly” stejně jako tento květ. Na větší vzdálenost cítit není, tak v žádném případě vůní ani zápachem neobtěžuje. Květy jsou poměrně velké, něco mezi 2,5 až 3 cm. Tím květem si to u mě trochu vylepšila, tak doufám, že to nebylo první a poslední kvetení.




2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Krasny kvet, pridam ji na muj seznam prani...

Anonymní řekl(a)...

Pěkňoučká. Ty s tenkými listy šly hůř i ve skleníku. Fotky excelentní, Eva