sobota 19. listopadu 2016

Sedum commixtum

Letos se sukulenty, trávící na lodžii tu příjemnější část roku, stěhovaly dovnitř poměrně dlouho. Až druhého listopadu. Sedum humifusum, o kterém jsem nedávno psal, na čerstvém povětří ještě zůstalo. Nedávno, myslím minulý týden, byly očekávané mrazivé noci. Humifusum šlo do krabice vycpané novinami, kde úspěšně ty -5° C přečkalo. Dnes jsem se všiml, že jsem zapomněl přestěhovat jedno malé aeonium, které nezakryté zůstalo v těch dvou mrazivých nocích. Kupodivu vypadá naprosto v pořádku. Že by se rostliny během několika let víc otužily a přizpůsobily?

Dnes to bude o jednom sympatickém rozchodníku, který jsem si přinesl z předposlední návštěvy z Lhoty u Plzně. Nakonec, když jsem hledal dnes na internetu informace o této rostlině, vypadl na mě jako první a asi poslední zdroj informací článek Jirky Mauleho na ZL.

Na té návštěvě jsem jako vždy navštívil i skleník Radky a Jirky a zaujala mě tam rostlina, takový keřík, který bych asi obtížně určoval. Myslím, že tehdy byl i ve květu a ty zvláštní, do červena zbarvené kvítky mě připomínaly nejspíš nějaký Tylecodon, tedy ne že bych na tyto rostliny byl nějaký odborník. Bylo mi nabídnuto, zda si nechci vzít větvičku a tak jsem si kousek té zvláštní rostliny přinesl domů.

Rostliny se zvláštním názvem, který mi evokoval oblíbené komiksové filmy a jejich hrdiny. Sedum commixtum. Tedy i když na názvy a jména v posledních letech nemám paměť, toto jsem si díky těm komiksům zapamatoval. Co mě na ní zaujalo? Vybarvení sukulentních listů a jejich tvar. Pro takové ty atypické rozchodníky mám docela slabost.

Na fotkách vidíte, jak z jedné větvičky po roce a několika měsících vyrostlo stále ještě skladné křovíčko. Nevím, jestli je to na fotkách vidět, ale nové rostlinky tohoto rozchodníku na povrchu zeminy začínají růst i ze spadaných listů. Určitě je vidět, že vzdušné kořeny rostou i na stoncích, takže rostlina je velmi vitální a životaschopná.

Když jsem dnes  pročítal Jirkův pěkný článek, dozvěděl jsem se, že rostlina pochází z Mexika, kde roste ve vyšších nadmořských výškách. Dnes je má rostlina už zazimovaná v kumbále, u mírně přivřeného okna. Příští rok pravděpodobně zkusím nějaký kousek hned na jaře znovu zasadit a vyzkoušet, zda by na té lodžii nepřečkala i tu naši českou zimu.

A ještě odkaz na jednu velmi čerstvou a velmi pěknou písničku:


Žádné komentáře: