sobota 26. listopadu 2016

Tillandsia dodsonii - úspěch jen částečný

Ne vždy se všechno úplně povede. Chcete zkusit pěstovat krásnou tilandsii, kterou znáte jen z fotek. Vyjde to, tilandsii seženete. Teď co dál. Hledat na internetu. Někdo uvádí, že chce hodně světla, jiný, že roste dobře i při nižším osvětlení. Všichni se shodnou, že ji dělá dobře teplo a vlhko.

Tilandsia dodsonii je zelená tilandsie. Přišla ve stejné zásilce jako Tilandsie narthecioides. Někdo by mohl říct, že jsou si hodně podobné. Na první pohled je patrné, že zatím co narthecioides připomíná trs tuhé trávy, dodsonii roste v pohledněji tvarovaných růžicích.

Podstatnější rozdíl je v kvetení. Zatímco narthecioides kvetl už třikrát, tedy měl bych spíš počítat dvakrát, protože když ke mně dorazila, přišla s krásným květenstvím jen pár dnů před otevřením prvních květů. Ale i ty dvě další kvetení proběhla relativně velmi úspěšně. To letošní probíhalo v průběhu celého března. Květenstvích bylo více a tak se každý večer otevřel jeden, i více, voňavých květů.

To dodsonii se poprvé rozhodla vykvést také hned v prvním roce, kdy se u mě zabydlovala. Květenství se začalo vyvíjet koncem léta a na podzim už bylo zaschlé, bez jediného otevřeného květu. Po tomto neúspěšném pokusu vypustila alespoň dvě odnože, které pěkně a dobře přirůstaly. Také o ně bylo dobře postaráno. Rosení od jara až do podzimu denně, ve zbývajícím období alespoň čtyřikrát týdně.

Letos se květenství začala vyvíjet už na konci jara. Optimisticky jsem  doufal, že v průběhu léta se konečně dočkám květů, které znám z fotek. Jenže květenství se vyvíjela velmi pomalu. Jednomu ze dvou květenství zasychaly květní listeny více než druhému. Květenství se začalo kroutit a když jsem se ho pokoušel trochu narovnat, zřejmě jsem ho poškodil a po pár týdnech odešlo docela.

Na to druhé, zasychající o poznání méně, jsem raději ani nesahal. Stejně se vyvíjelo nějak divně, neotvíralo se do známé podoby. Možná i přes to denní rosení je v bytě malá vzdušná vlhkost, dále voda z vodovodu, byť převařená, nebude ta samá, jakou má v lesích Ekvádoru, z mlhy a z dešťů.

A tak pro mě bylo vlastně velké překvapení, když v pátek ráno před dvěma týdny začal vykukovat první květ. Tedy než jsem se večer už za tmy vrátil z práce, byl už odkvetlý. Naštěstí v neděli se otevřel druhý květ, který vidíte na fotce. Na tilandsie je to poměrně velký květ, čtyř centimetrový. Očichal jsem ho, necítil jsem nic. No, co bych po něm ještě chtěl. V dalším týdnu se objevil ještě jeden květ a jestli se objeví ještě nějaký, to je ve hvězdách.



   

Žádné komentáře: