sobota 29. dubna 2017

Voňavé „bytové“ byliny

Dnes představím tři byliny. Mají voňavé listy a všechny by měly pocházet z jihu a východu Afriky.
Rýmovník- Plectranthus ambonicus a montanus, Kadidlovník- Ibozea sp.
Před lety jsem si z tehdy ještě jugoslávského ostrova Hvaru přivezl malou sazenici levandule a malou větvičku rozmarýny, jako vzpomínku na ten krásný a voňavý ostrov. Nevím, jak teď, tenkrát se tam pěstovala levandule a její vůně často provázela naše procházky ostrovem. Rozmarýna zakořenila, dokonce jednu zimu přežila, další rok i kvetla. Levandule zimu přeživořila na chodbě, další rok na lodžii přes léto spokojeně rostla. Následující zimu se obě rozloučily a já si uvědomil, že pěstovat celoročně byliny v bytě nebude jednoduché.
Plectranthus ambonicus

Před několika lety si přinesla kolegyně do práce rýmovník. Tedy správně Plectranthus ambonicus, také zvaný přes svůj africký původ Kubánské oregano. Také ji můžete najít pod názvem Molice. Dnes je tato rostlina údajně rozšířena po mnohých místech světa, názvů bude mít asi více.
Plectranthus ambonicus

Kolegyně už pracuje jinde, kytku nám tu zanechala. Její zelené a celkem příjemně vonící listy  na prodlužujících se stoncích (dokud nepřerostou a nejsou přistřiženy) si tu spokojeně rostou dál. Nakonec zalít o nějakých pár kytek víc, to už je jedno. Velikost listů: délka listové čepele s řapíkem 7-8cm, samotná čepel něco přes pět centimetrů dlouhá a 4,5cm široká.
Plectranthus ambonicus

Minulý rok mně spolu s objednanou sansevierií přišel dárek. Opět rýmovník, ale s menšími, chlupatějšími, jakoby sametovými listy. Rostlina je zatím menší, kompaktnější, její vůně je pro mě i příjemnější. Hledal jsem na internetu, až našel, toto má být Plectranthus montanus, další název Rýmovník eukalyptový, nebo také Molice horská. Velikost listů: listová čepel na délku i šířku maximálně 3cm na krátkém řapíku.
Plectranthus montanus

Tedy obě tyto rostliny se doporučuje používat při rýmě. Stačí listy natrhat a jejich vůni inhalovat. Dál se používají někde jako koření, ten název Kubánské oregano napovídá, místo kterého koření se dá použít. Kdo chce, může se podívat na internet. Pro mě to trhání listů u oblíbených rostlin moc v úvahu nepřipadá…
Plectranthus montanus

I když, jeden list u té třetí rostliny, kterou teď představím jsem při jejím zachycování, když padala na zem z poloviny utrhl. Ta třetí kytka se jmenuje Ibozea sp., nebo také Tetradenia sp. a narazil jsem na informace o ní na internetu při hledání nějakých znalostí o tom druhém rýmovníku.
Ibozea sp.

Tedy nabízejí ji dva obchody a bylo tam o ní psáno, že se jí říká Kadidlovník, nebo Migrénovník. Její vůně byla popsána jako směs kadidla a růže. Chtěl jsem se o ní dozvědět víc a narazil na nějaké stránky, kde se jeden pěstitel ptá jiných na zkušenosti s ní. A za nějaký čas připisuje, že kytka dobře roste a jestli o ni má zájem někdo z Plzně, ať se ozve, že mu řízek dá.
Ibozea sp.

No, tak jsem se ozval, za kytku nabídl řízky těch rýmovníků. Kytku jsem dostal už zasazenou, v květináči. Vůně jejích listů mi opravdu připomíná tu vůni, kterou můžete cítit při návštěvě kostela. Ale je v ní ještě i něco jiného. Když jsem ji dostal, vzhledem ni připomínala malou sazenici rajského jablka. Tvar listů vidíte na fotkách, celý list (ty větší) měří tak šest centimetrů, z toho listová čepel tak 4,5cm.
Ibozea sp.

Její vůně je pro mě moc příjemná. Vždy, když jdu k oknu, otřu nos o listy této Ibozey a potom ještě o listy Plectranthuse montanuse. Ta Ibozea má pro mě tu vůni ještě o něco příjemnější, ale moc pěkně mi voní obě dvě.
Ibozea sp.

No, a jak to bylo s tím utrhnutým listem.  Ona ta ibozea za ty dva měsíce, co jí mám trochu vyrostla a v tom malém květníku při mém strkání nosu do jejího listí ztratila stabilitu a spadla. Ten list, za který jsem se ji pokusil zachytit se přetrhl.  Kromě něj se kytce nic nestalo, dopadla na podlahu dnem květníku. I když to bylo z menší výšky, květník  z  tenkého plastu praskl. Alespoň se dočká (snad brzy) přesazení do většího. Plyne z toho poučení, do ničeho se nemá  příliš strkat nos.
Ibozea sp.

Tak to jsou dnes takové typy pro někoho, kdo by chtěl také občas přičichnout k  příjemně vonící bylině   v bytě na okně.

Žádné komentáře: