sobota 13. května 2017

Květnové kvetení (voskovek)

Měsíc květen má to kvetení už ve svém názvu a tak dnes představím pár obrázků, z prvních dvou květnových týdnů. Opět po roce vykvetla Hoja macgillivrayi. A hned vedle ní i Hoja imperialis. Ta má hned dvě květenství. To druhé, které je pod stropem má o poznání tmavší květenství. Obě tyto voskovky mají opravdu krásné květy. Podle mé zkušenosti musí vyrůst do určité velikosti, než začnou kvést. Jsou to ale velké rostliny, schopné zabrat si pro sebe celé okno.





Hoya pubicalyx v podmínkách, kde se jí bude dařit také poroste jako z vody. Tedy jeden z mých kolegů už má její řízek víc jak rok opravdu jen ve vodě. Přirůstá, ale nové listy jsou malé. Přece jen jenom voda jí nestačí. Tato konkrétní pubicalyx “Silver Pink” kvetla poprvé po třech letech. Ale od té doby kvete každoročně vícekrát za rok. Víc než Pink mi její barva připadá jako Red, ale je to jedno, květ je pěkný tak jako tak.



Pár voskovek mám moc rád nejen pro vzhled květů, ale i pro jejich vůni. Asi nejoblíbenější vůně je té, kterou jsem koupil pod názvem Hoja sp. aff. walliniana. Ovšem s tou vůní to není tak jednoduché. Nejvíc ji cítím kolem čtvrté ráno, kdy vstávám. O tři, čtyři hodiny déle už se vytrácí. Voní také jenom první dva, maximálně trochu ještě třetí den. Její květy o moc déle nevydrží. Za to se průběžně objevují vícekrát od toho května až do začátku podzimu.



Další květ, který nemá moc dlouhé trvání má Hoja meredithii aff. meredithii, tedy nevím, zda je to správný název, protože úplně ty samé listy má další voskovka, finlaysonii. I ty květy se mi zdají totožné, včetně jejich příjemné vůně.


Poslední z těch voňavých květů je květ Hoji campanulaty. Voní svěží citronovou vůní. Tato voskovka, jejíž tenčí, větší  listy mi nejvíc připomínají listy kávovníku kvete také několikrát do roka. Kvete i v poměrně přistíněných podmínkách. Květ, který vidíte, vyrostl na jednom z jejích šlahounů, který se omotal okolo draceny, poměrně daleko od okna.


Nejsou to úplně všechny voskovky, které teď kvetou, pro inspiraci to snad stačilo.


 

Žádné komentáře: