neděle 9. července 2017

Graptopetalum pachyphyllum

Dnes představím jednu skromnou a nenáročnou rostlinu. Tedy ono ji také nic jiného nezbývá, všechna  protekční místa na oknech doma i v práci jsou obsazena protěžovanějšími sukulenty a jinými oblíbenci. Možná ale právě to je pro ní dobré. Přes zimu je sice sklizená do kumbálu a zalévána minimálně. Ale od jara až do prvních mrazíků má své místo na balkoně, což ji asi docela dělá dobře.



Graptopetalum pachyphyllum pochází z Mexika, jako asi všichni příslušníci tohoto rodu. Od ostatních graptopetal se liší vzhledem svých listů, které připomínají Sedum pachyphyllum.
Na rozdíl od zmíněného rozchodníku jsou jeho listy i rostliny celé podstatně drobnější a kompaktnější.


Už třetí rok za sebou Graptopetalum pachyphyllum rozkvetlo, květ je sice menší, ale docela pohledný. Za pár fotek stojí. Pohledné jsou i růžice této rostliny, na každém listu je zajímavá jeho tmavší špička.


V době letnění je zaléváno jako všechny ostatní sukulenty na lodžii, jednou týdně, při větších vedrech dvakrát.


Přidám ještě včera rozkvetlou Hoju kerrii. Je to ta voskovka, jejíž listy ve tvaru srdce se prodávají na Valentýna. Osobně se mi to zdá docela kruté, otrhat rostlině listy. Také jsem byl přesvědčen, že z takových listů, i když zakoření nikdy pořádná rostlina nevyroste.


Ale na internetu jsem četl příspěvky od lidí, kteří si takový list koupili. Některým z nich po delším čase vyrostl i stonek s dalšími listy. Možná, že ten list je zasazen i s kouskem stonku.
Myslím, že pokud z takového listu něco vyroste, je to spíš šťastná náhoda.


Každopádně Hoja kerrii, ač poměrně statná a sukulentní roste dost pomalu, což může být i výhoda. Její květ vytváří hodně nektaru. Na rozdíl od mnoha voskovek, o kterých se píše, že voní jako karamel a které spíš připomínají “vůni” kyselého mléka, slabá vůně květu kerrii  ten karamel opravdu připomíná.    



  

Žádné komentáře: