neděle 23. července 2017

Oxalis regnellii “Francis”

U většiny rostlin mám rád jejich zelenou barvu. Je mezi nimi ale pár výjimek, které mě zaujaly barvou jinou. Například fialovou.

Nevím úplně přesně, jestli uvádím správný název. Podle fotek se tento šťavel trojhranný, jinak Oxalis triangularis také nazývá Oxalis regnellii a to třetí jméno v názvu, Francis je podle pěstitele, od kterého se dostala tato forma, nebo kultivar dál. Všechno ale může být trochu jinak.


Tento šťavel by měl pocházet z Brazílie. Já ho prvně uviděl už před nějakou řádkou let za jedním oknem a pamatuji si dodnes, jak mě ta jeho barva zaujala. Pokaždé, když jsem šel kolem, vždy jsem se do toho okna podíval.


Potom se objevil v práci na stole jedné kolegyně a když jsem se na něj vyptával, nabídla mně, že mně na podzim dá kousek. Tedy jak to nazvat. Není to cibule, ale takový zvláštní, jakoby šupinatý, kratší barevný oddenek. Který se měl v zimě nechat v suchu a chladnu
a na jaře zasadit do země.


To jsem také učinil a vzápětí i obdivoval, jak rychle rostlina vyhání ty pěkné fialové listy a za krátký čas po nich i růžové, křehce působící květy. Tři roky jsem měl kytku v pokoji na okně. Potom bylo místo vzácnější a vzácnější. Jeden rok jsem tento oxalis viděl i na záhonu v zahradě, a tak jsem další jaro “vyletnil” i tu svoji na lodžii, kde od té doby od jara do podzimu už pár let vegetuje. Někdy ty její zvláštní oddenky na zimu ze země vyndám a na jaře dostane novou zem, někdy přezimuje v kumbále ve staré zemi.


Je to trochu žíznivější rostlina, tak ji zaliji vícekrát týdně, podle listů jde poznat, kdy už je třeba dát napít. Ty její listy se na noc pěkně zavírají a ráno zas rozevírají, což jsem mohl sledovat spíš při jejím pěstování v bytě.


Taková vděčná, obyčejná rostlina s neobyčejnou barvou, podle mého názoru jeden z nejhezčích šťavelů.


 

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,

náhodou jsem narazila na Váš blog, a jen Vám chci poděkovat za příjemně strávenou hodinku. Krásný blog, krásné fotografie, krásná záliba:)
Alena