neděle 16. července 2017

Tillandsia dyeriana - po osmi letech

O Tilandsii dyerianě jsem psal poprvé před osmi lety na Zelených listech, kdy jsem si během jednoho červnového víkendu přivezl dvě zelené tilandsie. Tilandsii cyaneu z IKEA a zmíněnou dyerianu z výstavy v Chotči. Obě měly krásná, právě rozkvétající květenství.


Tyto tilandsie zmiňuji záměrně obě, i když v dnešním článku budou jen fotky ze současného kvetení Tilandsie dyeriany. Obě tyto zelené tilandsie se často prodávají v obchodech, zvlášť Tilandsie cyanea. Ta se prodává nejen v obchodech s rostlinami a zahradnickými potřebami, ale je často nabízena i v Penny, Albertu a jiných, kde se většinou kupují potraviny a rostliny jsou tam jen okrajovým sortimentem.


Tillandsie cyanea láká na své atraktivně vybarvené květenství. Plochý růžový klas a z něj rostoucí relativně velké modrofialové květy. Dyeriana zas má oranžový až červený klas, ze kterého postupně vyrůstají menší, bílé květy. Květenství obou tilandsií relativně dlouho vydrží. Ovšem po odkvětu začíná ztrácet barvu a zezelená.


Otázkou potom je, co s kytkou, která byla koupena právě pro své atraktivní květenství. Cyanea po odkvětu vypustí několik odnoží a pokud bude mít dostatek světla, pravidelnou zálivku, nebo spíš pravidelně rosenou růžici listů, poroste dál. Otázkou je, zda ještě někdy vykvete. V pěstírnách mají své metody, jak je přimět ke kvetení, často ještě velmi mladé rostliny. Ale v bytě? Ta má cyanea hned po odkvětu vypustila hodně odnoží. Po osmi letech zbývají čtyři nejsilnější. Nejstarší listy usychají, nové stále přirůstají, ale že by se kytkám chtělo kvést, tak to zatím nevypadá ani náhodou.


Je tedy dobré počítat s tím, že Tilandsie cyanea poslouží spíš jako dočasná dekorace a potom je na jejím majiteli, nebo pěstiteli, zda to s ní bude zkoušet dál. Ve skleníku, kde je větší vlhkost a světlo by zřejmě odnože mohly vykvést, ale takové podmínky svým rostlinám poskytnout nemohu, s takovým pěstováním nemám zkušenosti.


Tillandsie dyeriana je trochu jiný případ. Pokud jsem ji viděl v obchodech, bylo to vždy buď v květinářství, nebo v Globusu, OBI, Baumaxu a podobných. Tam prodávané dyeriany měly vždy malé, nevyzrálé růžice, předčasně “donucené” do kvetení. Proto ani květenství nebylo příliš velké a vybarvené. Vlastně nevědět, co je to za kytku a jak může její květenství vypadat, příliš by mě v těch obchodech nezaujala.


Na druhou stranu, když si jí někdo koupí a rozhodne se ji věnovat trochu péče, může se s ní dočkat ještě mnohem lepších časů. Má dyeriana vždy současně se začínajícím kvetením vypustila jedinou odnož. Ta zatím svou velikostí vždy překonala svou předchůdkyni.


Také vždy nakonec nová rostlina vykvetla. Poprvé ji to ovšem trvalo celé čtyři roky. Za to květní klas byl mnohem větší, než ten, se kterým jsem kytku kupoval. Další kvetení nastalo po necelých třech letech a přesto, že probíhalo v zimě začátkem roku 2016, bylo pěkně vybarvené. Nová odnož začala růst hned začátkem zmíněného roku a protože ji “vyživovala” velká rostlina, rostla téměř jako z vody, tedy na tilandsii. V průběhu letošního jara bylo zřejmé, že pokvete znovu, začátkem června už měla krásně vybarvený klas a za pár dnů vykoukl první bílý, na fotkách zdokumentovaný květ. V té době už začal vyrůstat i potomek kvetoucí rostliny. Z jejího předchůdce zůstával už jediný živý list.

Včera bylo květenství znovu vyfoceno. Téměř po měsíci od začátku kvetení. A to mu ještě nějaký další týden zbývá. Nová odnož roste zas ještě více jak z vody, má už dvanáct centimetrů na výšku a tak možná zas za rok, za dva, pokud se neobjeví nějaká nečekaná překážka, pokvete.


Samotná dyeriana bez květenství není atraktivní rostlina. Měkké, světle zelené listy s hnědými tečkami, u té poslední dlouhé téměř pětačtyřicet centimetrů. Jestliže se někdo rozhodne dát ji šanci, uvítá světlé až slunné místo, bez kterého se listy vytahují a poléhají. Rosení několikrát týdně, hlavně do listové růžice. Odměnou za péči a starost o ni vám bude jedno z nejhezčích květenství z říše tilandsií a bromélií.  

A odkaz na jeden z největších hitů letošního roku, přímo vhodný pro léto, za pozornost stojí i pohled na neuvěřitelný počet shlédnutí:

 

Žádné komentáře: