neděle 11. července 2021

Bryophyllum laetivirens

Bryophyllum, někdy také uváděné jako kalanchoe, v každém případě blízké příbuzné z čeledi Crassulaceae - tlusticovité.



Bryophhylla  pocházejí z Madagaskaru. Jsou pozoruhodná svými listy, na kterých se tvoří nové mladé rostlinky. Takzvaná viviparie - živorodost. S těmito rostlinami se setkávám už od dětství a jejich listy se mně vždy zdály obzvláště zajímavé.



Mezi pěstiteli sukulentů pro svou schopnost mladými rostlinami “zaplevelit”  své okolí nejsou zrovna oblíbené. Na druhou stranu tato zajímavost může hodně lidí upoutat. Když jsem na fotografiích na internetu před pár lety uviděl Bryophyllum laetivirens, hned se mi zalíbilo a když se objevilo v nabídce na stránkách sukulenty (estranky.cz) , hned jsem si je objednal. 


Rostlině se dobře dařilo a její listy brzy lemovaly “mláďata”. Ta se zalíbila mým tehdejším kolegyním a vysévaly je i do vedlejších květníků. Někde jsem je vytrhával, někde, kde byla nějaká rostlina, které se viditelně nedařili jsem je nechal. 


Bryophyllum laetivirens se líbilo i návštěvám, mladé rostlinky si odneslo více z nich. Rostliny se během pár let ocitly na více místech tam, kde neměly tolik světla. Rostly v podobě větších, zelených dužnatých listů, na jejichž okrajích malé rostlinky vyrůstaly velmi vzácně . 


Letos jsem si vzal  čtyři ty malinké rostlinky a někdy v dubnu je zasadil. Rostly na místě s dostatkem světla a rostly opravdu rychle. Koncem května byly přesunuty na lodžii.


Tam také skončil květník s jedním pár let starým výsevem, který jsem si z práce také přinesl. Rostlin se na malém prostoru tísní docela dost. Cestou, než jsem je sem donesl, opadala většina malých rostlin z jejich listů. Celou dobu, kdy rostly a měly dostatek slunce, jsou docela zajímavě vybarvené. Oproti té čtvrt roku staré zelené rostlině, která má na svých listech už úrodu mladých, jsou listy těchto několik let starých rostlin mnohem menší a vybarvenější.


Jak je vidět, Bryophyllum laetivirens může mít více podob. Mně se zdají obě dnes představené pěkné a zajímavé. Možná zaujmou i někoho z vás.


Ještě přidávám odkaz na dvě velmi křehké písničky:

  


Žádné komentáře: