pondělí 26. července 2021

Hemionitis arifolia - kapradina se srdčitým listem

 Kapradiny jsou na této zemi už přibližně čtyřista milionů let. Objevily se v období devonu, kdy rostly nejprve v nižší formě, která se v období středního devonu vyvinula do podoby  stromových  kapradin. Největší rozvoj zažily v karbonu a permu (nápověda Wikipedie) a v druhohorách a třetihorách spíše vymíraly.


Jak je ale vidět, přežily a některé z nich se staly i obyvateli našich bytů. U mě se první z nich objevila někdy před čtyřiceti lety a její potomci vegetují až do dnešních dnů. Je to nenáročný Nephrolepis - Ledviník.


Dnes chci představit ale jiné kapradí s hezkými listy, Hemionitis arifolia, česky Hemionitis áronolistá. Jak vidíte z fotek, její listy mají tvar srdce. Tohle kapradí jsem už v minulosti nejméně dvakrát držel v ruce a měl chuť si ho koupit. Možná mně připadalo jako náročnější na pěstování, nebo ještě nepřišla ta správná chvíle. Ta přišla nedávno, když jsem si objednával aglaonemu. Nerad si objednávám jen jednu rostlinu, tak jsem k ní přidal i toto kapradí.



Zatím se mu vede dobře a dokazuje to růstem nových listů. Toto kapradí pochází z jihovýchodní Asie. K dobrému růstu potřebuje stálou vlhkost země, nesnáší vyschnutí, ani přemokření. Vyhovují mu  světlá, až polostinná místa, bez přímého slunce. 



Doufám, že se u mě zabydlí a vydrží  alespoň nějaký rok.   

Protože kapradiny nekvetou, rozmnožují se výtrusy a toto kapradí by se mělo rozmnožovat i z adventivních pupenů rostoucích přímo na listech, přidávám fotku aktuálního květu mé oblíbené Dischidie hirsuty. Pěkně zvětšené, aby vynikla jejich krása.





Dnes přidávám ještě odkazy na pár videí ze světa paní Lipshy:

a ještě jedno podobné video, které doporučuje rostliny vhodné do pokoje, či ložnice při astmatu:

https://youtu.be/gJLRvny75Fc

co paní říká, tomu asi většina z nás rozumět nebude, automatický překlad není, ale rostliny poznáte.

a ještě jednu hezkou píseň od oblíbené Taylor Swift:

https://youtu.be/y8tF0yRl8-w

Žádné komentáře: