neděle 20. listopadu 2022

O atlase štěstí

Dnes to je svým způsobem taková z nouze ctnost. Dnes i včera je zataženo, v bytě tma, plánovaná kytka, o které měl být dnešní článek by šla těžko fotit. Také už je polovina listopadu za námi a já mám další rekord. Letošní stěhování vyletněných sukulentů a ostatních kytek proběhlo až 17. a 18.listopadu. Tak dlouho to snad ještě nikdy nebylo. Těsně před tím, než přišel sníh a mráz.

Řeknu (napíšu) na sebe ještě něco, s čím bych se neměl vůbec chlubit. Někdy koncem dubna, když jsem zmíněné rostliny po přezimování v komoře na lodžii  přenášel, jsem mezi truhlíky našel vypadlou aloi, která při podzimním stěhování dovnitř nějak vypadla a zůstala celou zimu venku. Vypadala hodně přešle, ale také se zdálo, že je živá. Dal jsem ji do vody, kde za pár dnů vypustila nové kořeny, zazelenala se a po novém zasazení se vrátila ke své běžné podobě. Buď to byla náhoda, že loňská zima byla hodně mírná, nebo spíše důkaz, že ty zimy už nejsou, co bývaly.


Před několika dny jsem dočetl knihu Helen Russelové Atlas štěstí. 

Atlas štěstí - Helen Russell | Databáze knih (databazeknih.cz)


O štěstí toho už bylo napsáno….I tady jsem se před nějakým rokem zmínil o knize Algoritmus štěstí. Ale napsat rovnou Atlas štěstí…..



Na obalu knihy je uvedeno : 33 mezinárodních návodů, jak dosáhnout štěstí. Nevím, proč 33, když v knize je podle abecedy uvedeno 30 států - tedy ani to tak docela neplatí, protože Anglie a Wales jsou uvedeny samostatně. No, tak spíš třicet národností. U každé z nich je na několika stránkách popsáno, v čem lidé jednotlivého národa, nebo spíš jednotlivé země vidí své štěstí. Nebo přesněji co je pro ně to, co je motivuje, přispívá k jejich spokojenosti, v čem vidí smysl dobrého života.



Je jasné, že v každém z těch 30 uvedených míst jsou lidé různí, ne každý bude nadšený z toho, co většině dělá radost a působí štěstí. Ale díky těm 30 různým pohledům na štěstí, nebo realističtěji na spokojenost, má čtenář knihy šanci najít více podnětných nápadů, se kterými vnitřně souzní a které mohou být při hledání pohody, spokojenosti a možná i toho štěstí dobrou inspirací.



Pro mě je naprosto zásadní poznání, o kterém už dlouho vím, ale nikdy jsem si nechtěl naplno přiznat. V životě je dobré mít všeho přiměřeně. A i když jsou pro mě mé rostliny velkou částí mé spokojenosti - štěstí, to že je jich několikrát víc, než by mělo být ve výsledku není dobré ani pro ně, ani pro mě. 



Našel jsem i věci, se kterými souzním. Pobyt v přírodě, hodně pohybu. A další, a další,v některých z nich mám značné mezery….  Stále by bylo něco, v čem se můžeme zlepšovat a snažit se, aby náš život byl  spokojenější a šťastnější.



Dnes se rozloučím odkazem na jednu starší desku mých oblíbených zpěvaček Marthy a Teny Elefteriadu. Do těch jsem se zamiloval, když mi bylo třináct let. Pochopitelně platonicky, proto jsem mohl mít rád obě dvě najednou. Od té doby je stále poslouchám, i když už ne tak moc, jako dříve. Při poslech písniček z této osmi písničkové desky jsem dlouho pociťoval něco, co by se dalo nazvat štěstím. Mé první větší setkání s řeckými písněmi, které si někdo zamiluje, někomu se líbit nemusí.

 Jo, to už je víc, jak padesát let…Tak hlavně pro pamětníky, ale nejen pro ně.



https://youtu.be/BBJlPmDn_2I

https://youtu.be/jkpnlgm9MUA

https://youtu.be/IqrTSRv9OA0

https://youtu.be/R6wol5qsDdA

https://youtu.be/8_EWYHKOqzU

https://youtu.be/nfJKw-QBRRg

https://youtu.be/MNAZAlLbE_g

https://youtu.be/Qwxs3Ce7yI8

Žádné komentáře: